SLC - R0 280 5472 3369 W1200 H678 Fmax
Ny teknologi håller mjölken färsk i 60 dygn

Ett företag i Australien har utvecklat och patenterat en metod för behandling av färskmjölk som förlänger hållbarheten till 60 dygn eller mer. Metoden beskrivs som den största innovationen i branschen sedan pastöriseringen på 1860-talet.

Första producentorganisationen inom äggsektorn godkänd

Kieku Oy har godkänts som producentorganisation. Kieku Oy är Finlands första producentorganisation inom äggsektorn.

Åland satsar på experthjälp för nya våtmarker

Ålands landskapsregering satsar 20.000 euro för att till slutet av augusti 2020 anlita Peter Feuerbach från företaget Wetlands International AB i Sverige som konsult för våtmarker samt andra vatten- och miljöförbättrande åtgärder på Åland.

SLC - Dsc09133
Ny satsning ska locka finskspråkiga att göra smakresor till Åland

Med speciell inriktning på fastlandets finskspråkiga konsumenter har Visit Åland tillsammans med Orkla Suomi och de största åländska livsmedelsförädlarna utvecklat ett nytt marknadsföringskoncept för åländsk mat. – Syftet med projektet Mat-Åland 2021 är att öka kännedomen om de hållbara livsmedel som produceras på Åland och stärka deras konkurrenskraft både på Åland och på fastlandet, förklarar projektledaren Tiina Björklund på Visit Åland.

SLC - P036126000101 199077
Bulgariens agrarminister avgår efter korruptionsaffär

Bulgariens jordbruksminister Rumen Porozhanov avgick på tisdagen från sin post. Den bulgariska politikern har snavat på en omfattande korruptionshärva, där EU:s landsbygdsstöd har använts för att bygga flotta villor för privat bruk.

SLC - Vaarbruk6
Vårbruket kom igång på allvar i Österbotten

Soligt och varmare väder. Först den här veckan har vårbruket kommit igång på allvar i Österbotten. Men en som var tidigt ute är Stefan Kastus i Vörå. Redan i början av veckan hade han sått all spannmål.

SLC - Lpx 79580
Härva med falsk ekomat rullas upp i Nederländerna

Flera hundra matprodukter har på felaktiga grunder sålts som ekologiska produkter i Nederländerna. Produkterna härstammar från gårdar som missaktar ekologiska principer, rapporterar nyhetssajten DutchNews.nl.

SLC - Stander 10
Bonden som försöker påverka regeringsförhandlarna

Nina Långstedt är jordbrukare i Ingå och på onsdagsmorgonen höll hon till utanför Ständerhuset i Helsingsfors för att föra fram producenternas hälsningar till beslutsfattarna på väg till de pågående regeringsförhandlingarna.

SLC - Stander 9
Regeringsförhandlarna fick med sig landsbygdens vägkost

SLC och MTK förde vid sitt ständerjippo på onsdagsmorgonen fram sina hälsningar till de pågående regeringsförhandlingarna.

SLC - Stander 1
Jordbrukarna har hälsningar till regeringsförhandlarna

Glöm inte situationen för de unga jordbrukarna. Det passar SLC:s andra viceordförande Mickel Nyström på att framhålla i sitt framförande till regeringssonderaren Antti Rinne, sdp, under SLC:s och MTK:s morgonkaffe i anslutning till regeringsförhandlingarna utanför Ständerhuset under onsdagen.

Sista chansen att teckna skördeskadeförsäkring för vårgrödor

Om du vill försäkra dina odlingsgrödor mot skördeskada är det senast nu dags att göra det. Försäkringen ska vara tecknad innan sådd.

Förlängt tillstånd att skjuta varg på Åland

För femte gången har Ålands landskapsregering förlängt tillståndet att skjuta en varg som står i beråd att angripa tamdjur och inte på annat sätt kan skrämmas iväg.