Jordbruk

Samurajgetingar ska slå ut bärfis

Förra året orsakade den asiatiska bärfisen skador för över 700 miljoner euro i norra Italien. Nu har regeringen gett klartecken för att släppa ut miljontals samurajgetingar, som är i princip det enda vapnet som finns mot den fruktade bärfisen. 

Lantbrukarna har länge krävt att få använda sig av den millimeterstora getingen, men först nu har jordbruksministeriet gett tillstånd. Skadeinsekten har spritt sig snabbt i Italien, och experterna är eniga om att den förr eller senare kommer även till Skandinavien. 

Den asiatiska bärfisen äter det mesta den kommer över, och förstör större delen av odlingarna där den drar fram. I norra Italien har många odlare fått hela sin skörd förstörd. Insekten suger ut saften ur frukten och förstör även sädesodlingarna den angriper, eftersom skörden inte längre går att använda till mjöl.

Samurajgetingen är en fruktad fiende, trots att den är så liten, eftersom den lägger sina ägg inne i bärfisens. Getinglarverna äter sedan upp bärfisens larver. En enda getinghona kan lägga flera hundra ägg varje år.