V Sockerbetor W
Juni har varit regnfattigt i största delen av landet. Endast i Kymmenedalen och Södra Karelen har man ställvis fått till och med alltför mycket vatten i form av åskskurar. Här ett väldigt torrt skifte med sockerbetor i Bromarf i Nyland. FOTO: Staffan Pehrman.
Jordbruk

Torkan plågar åkrarna

Juni har varit regnfattigt i största delen av landet. Endast i Kymmenedalen och Södra Karelen har man ställvis fått till och med alltför mycket vatten i form av åskskurar. Torkan har särskilt hämmat utveckling och tillväxt särskilt i de sist sådda spannmålsbestånden och i vallarna. Man har varit tvungen att bevattna grönsaks- och jordgubbsodlingar för att trygga skörden.

Växtbestånden som växte långsamt i det kylslagna vädret under april och maj har tagit igen skadan under juni och utvecklingen är nu nästan vid det normala i stora delar av landet. En del av vårspannmålsbestånden i Satakunta och Nyland ligger ungefär en vecka efter det normala på grund av att sådden drog ut på tiden. I östra och norra Finland är beståndens utveckling endast 2-3 dagar senare än normalt. Ur odlingsväxternas synpunkt skulle dagstemperaturer på 18-23 grader vara optimalt. På de flesta områden skulle är behovet av regn påtagligt för att trygga en god skörd.

Soligt väder gynnar höskörden Ensilageskörden är i stort sett slutförd i södra Finland, där man kunde inleda skörden under andra veckan i juni. I landets mellersta delar och Österbotten kunde ensilageskörden inledas under midsommarveckan i bra väder. I Norra Savolax, Norra Karelen, Mellersta Finland och Södra Österbotten har ensilageskörden framskridit i varierande takt: på en del gårdar är man halvvägs, men på andra gårdar har man bara börjat. I Kajanaland är cirka 20 % av ensilagevallarna bärgade. Skördemängden uppskattas bli tillfredsställande på de flesta områden och till och med god i södra Finlands kustområden, Satakunta och Södra Karelen. I Norra Karelen och Kajanaland decimeras skörden av vinterskador och vitkindade gäss. Skördens kvalitet är god på de flesta områden och i Egentliga Finland och Norra Savolax till och med utmärkt.

Regn är nu mycket efterlängtat för att trygga den andra ensilageskörden, eftersom återväxten efter första skörd hotar bli långsam i sydligaste Finland och Österbotten. I Södra Karelen och Södra Savolax fick man däremot regn lämpligt efter första skörd, varför ensilagevallarna och betena är vid god tillväxt på dessa områden. De nya vallarnas återväxt har varit sämre än de gamla vallarnas. Ogräsbekämpningen har lyckats bra eller åtminstone tillfredsställande, men maskros har förekommit rikligare än normalt.

Torrhöskörden kunde inledas i södra Finland under midsommarveckan och skörden uppskattas bli påbörjad under denna vecka i landets mellersta delar. I Österbotten och norra Finland kommer torrhöskörden uppskattningsvis att inledas inom två veckor. Torrhöskörden uppskattas bli genomsnittlig eller något större än normalt i nästan hela landet. I Norra Karelen uppskattas torrhöskörden bli försvarlig. Torrhöskördens kvalitet uppskattas bli god eller till och med utmärkt på de flesta områdena. Skördens kvalitet påverkas dock i hög grad av vädret under skördearbetet. 

Spannmålsbestånden går i ax 

Tidigt sådda vårvetebestånd och tidiga, flerradiga kornbestånd har nått flaggbladsstadiet och håller på att gå i ax i sydligaste Finland. Vårvetebestånden har nått stråskjutningsskedet i Norra Österbotten. Havren är i flaggbladsstadiet och bildar vippa under denna vecka i de tidigt sådda bestånden i Nyland. I andra delar av södra och mellersta Finland är bestånden ännu i bestockningsstadiet eller i början av stråskjutning. I Kajanaland och Lappland är bestånden ännu i bråddstadiet. De tidigast sådda bestånden som såddes i april ser för närvarande bäst ut, medan sent sådda bestånd lider av torka i hela landet. Torkan är svårast i Egentliga Finland, södra delarna av Satakunta och delar av Birkaland och Tavastland. Torkan har på många håll lett till näringsämnesbrist i spannmålsbestånden. Manganbrist är mest allmänt förekommande, men brist på kväve och svavel har också noterats. På en del områden har torkan redan decimerat de största skördeförhoppningarna. Ogräsbekämpningen i vårspannmålen har lyckats bra i nästan hela landet. I de sist sådda bestånden har man dock inte ännu utfört bekämpning. Växtsjukdomarna har inte varit till besvär, men bladfläcksjukdomar har noterats i de bestånd i Kymmenedalen och Södra Karelen som fått rikliga regn. I södra Finlands spannmålsbestånd har man ställvis noterat jordloppor, lusar och bladlöss, vilka lokalt kan ha förorsakat allvarliga skador. Rågen har blommat i södra Finland och blomningen pågår ännu i Österbotten. Rågbestånden är tillfredsställande eller goda med undantag för Nyland, där höstspannmålsbestånden uppskattas vara försvarliga. Höstvetet håller på att gå i ax i landets södra och mellersta delar. Längre norrut är bestånden ännu i stråskjutningsskedet. Höstvetebestånden är i gott skick i stora delar av landet. Ogräsbekämpningen har lyckats väl i höstspannmålsbestånden och växtsjukdomar och skadegörare förekommer i mindre omfattning än normalt.  

Vårrybs och -raps håller på att gå i blom 

Vårrybs och -raps håller på att gå i blom i södra Finland, medan rybsbestånden i Österbotten ännu är i rosettstadiet. Rybs- och rapsbestånden är i tillfredsställande eller gott skick på de flesta områdena, men i Egentliga Finland och södra Satakunta har vårrybs- och -rapsbestånden lidit av torka utöver de skador som insekter har förorsakat. Ogräsbekämpningen har lyckats väl för oljeväxterna. Jordloppor och rapsbaggar har däremot förekommit rikligt i södra Finland. Betningen av utsädet har haft relativt god effekt på jordloppor, varför man inte har varit tvungen att vidta besprutningar. Förekomsten av rapsbaggar har däremot varit ovanligt riklig och normala bekämpningsåtgärder har inte varit tillräckliga för att bemästra situationen. Av denna anledning är skördeutsikterna för oljeväxter lägre än normalt för oljeväxter i södra Finland och även Österbotten. 

Plantskjutningen var god eller minst tillfredsställande för sockerbeta, ärter och bondböna i hela landet. Ärter och sockerbetor är vid god tillväxt och bondbönan vid tillfredsställande tillväxt på de flesta områdena. Ogräsbekämpningen har lyckats väl i sockerbeta, ärter och bondböna. Endast i Nyland rapporteras att ogräsbekämpningens effekt varit försvarlig i bondbönsbestånden. 

I Nyland och södra Finlands kustområden har man lokalt noterat riklig förekomst av ärtvivel i tidigt sådda ärt- och bondbönsbestånd, vilket noteras som avbetade bladkanter. Tidigt sådda bondbönor har gått i blom. Kumminbestånden är vid tillfredsställande eller god tillväxt på de flesta områdena. Kumminbestånden blommar i höjd med Norra Österbotten. 

Tagningen av tidig potatis kunde inledas i början av juni och är nu i full gång. Skördens kvalitet och kvantitet uppskattas vara minst tillfredsställande. Sommar- och lagerpotatisbestånden är i god tillväxt i nästan hela landet. Regn skulle dock vara mycket välkomna för att trygga skörden. Ogräsbekämpningen har lyckats väl. Potatisbladmögel har ännu inte noterats, men det är skäl att hålla bestånden under uppsikt.  

Jordgubbarna mognar i värmen 

Jordgubbar från södra Finlands tunnelodlingar kunde avnjutas redan i början av juni. Större volymer av jordgubbar nådde marknaden under midsommarveckan från odlingar under duk i södra Finland och tunnelodlingar i mellersta Finland. Den bärgade skördens kvalitet har varit god och torkan har kunnat avvärjas genom bevattning. Det varma och soliga vädret påskyndar jordgubbarnas mognad, vilken i april och maj var en vecka försenad. Jordgubbsskörden på friland kommer att inledas inom en vecka på kustområdena i södra och sydvästra Finland, men skördeperioden uppskattas nå full fart också i mellersta Finland i början av juli. 

Regn skulle vara välkomna för att förbättra bärens storlek, men under skördeperioden är uppehåll att önska. Varmt och fuktigt väder ökar risken för gråmögel. För närvarande är förutsättningarna för en bra skörd goda. Vinbärs- och äppelkartarna utvecklas med god fart. Vinbärsskörden uppskattas bli tillfredsställande. Vinbären blommade rikligt, men det fanns lite pollinerare vid blomning. 

Hallonskörden ser ut att bli tillfredsställande eller god. Höst- och vintersorternas skördeutsikter är goda i södra Finlands äppelodlingar. Vädret i juli är avgörande för mängd och kvalitet av bär- och äppelskörd. Skördeperioden för primörer från friland kom igång på allvar under midsommarveckan. För närvarande skördas tidig kål, broccoli, blomkål och sallat. Man har varit tvungen att bevattna sallatsodlingar för att trygga tillväxten. 

Den torra våren har försvagat plantskjutningen för sist sådda rotsaker. Det är fortfarande aktuellt med observation av skadegörare i bär-, äppel- och grönsaksbestånd. Det varma vädret gynnar trips, spinnkvalster, löss, jordloppor, rapsbaggar och kålmal. Morotsbladloppa, morotsfluga och Delia radicum svärmar nu som intensivast.