Tajmaw
Småslakteriet Tajma tar över Pietarsaaren Lihatukkus köttverksamhet och varumärke den första juli. Det här blir ett tydligare och smidigare system, konstaterar Tajmas vd Magnus Söderlund (till vänster). Pietarsaaren Lihatukkus ägare Daniel Mannström övergår i Tajmas tjänst.
Jordbruk Marknad

Tajma köper köttverksamheten av Pietarsaaren Lihatukku

Från den första juli ansvarar det producentägda slakteriet Tajma även för köttanskaffningen från fältet. Överlåtelsen blev ett officiellt faktum på en bolagsstämma strax efter midsommar.

I och med att den inköps- och förmedlingsverksamhet som Pietarsaaren Lihatukku har ombesörjt överförs till Tajma tar Kållbyföretaget ett betydande steg mot en förnyad profil som ett konventionellt slakteri med köp- och säljfunktioner.

Hittills har Tajma erbjudit producenterna diverse slaktrelaterade tjänster såsom slakt, mörhängning, styckning och packning. Nu blir konceptet mera heltäckande.

– Hela processen förenklas och det innebär också ett klart tydligare och smidigare system för producenternas vidkommande. Tidigare har ju den här verksamheten skötts av två olika företag. Nu blir det ”allt-i-ett” istället, säger Tajmas vd Magnus Söderlund.

– Det här beslutet har mognat fram efter diskussioner som har förts mellan parterna under det innevarande året, säger Pietarsaaren Lihatukkus ägare Daniel Mannström.

Tajma har köpt köttverksamheten och varumärket av Pietarsaaren Lihatukku, men de två bolagen fortsätter att vara separata i praktiken.

– Mitt bolag kommer att fortsätta under andra former. Företaget kommer även att byta namn. Själv blir jag anställd av Tajma med inköps- och försäljningsverksamheten som ansvarsområde, fortsätter Mannström.

Hoppas kunna utveckla nötsidan

Utvecklingen i det producentägda Tajma-slakteriet, som grundades 2013 och vars konkreta arbete inleddes i augusti 2014, har varit övervägande positiv.

– Det har gått framåt hela tiden, framför allt inom producentreturen. Dessutom har samarbetspartnern Pietarsaaren Lihatukkus andel i slaktverksamheten ökat markant under de senaste åren. Vi har samarbetat flitigt sinsemellan, säger Magnus Söderlund.

För närvarande har Tajma etablerat samarbete med cirka 150 leverantörer i ett vidsträckt geografiskt område. Till vardags arbetar 4-5 personer vid slakteriet. Under mera arbetsintensiva perioder kan styrkan växa till 5-8 personer.

– Inom en 150 kilometers radie från slakteriet har vi en stor del av vår marknad. Hela influensområdet har utvidgats efter hand. Längre transporter, exempelvis från norra Finland, sker i regel mera sporadiskt, säger Daniel Mannström.

– Den partihandel som Pietarsaaren Lihatukku har ägnat sig åt fortsätter i Tajmas regi framöver. Handeln sker enbart med hela slaktkroppar. Framför allt säljer vi till styckerier i södra Finland, säger Magnus Söderlund.

Idag är nöt och lamm de största enskilda nischerna för Tajma. Lite ovanligare alternativ såsom vildsvin och get förekommer också ibland, men då handlar det uteslutande om slakttjänster.

Daniel Mannström framhåller att företagets ambition är att kunna åstadkomma tillväxt på nötsidan. Framöver ska inköpspriser och andra viktiga faktorer ses över.

– Vi har också ett framtida tillbyggnadsprojekt i tankarna. En grundläggande förutsättning är dock att antalet anslutna nötköttsbönder tilltar. Om produktionshallen byggs ut kan vi sannolikt göra någon eller några nyanställningar, fortsätter Mannström.

Efter ett 25-årigt värv på olika poster i Snellmans tjänst blev Magnus Söderlund vd för Tajma för ungefär ett år sedan. Så här kommenterar han det första Tajma-året i korthet:

– Visst är det en utmaning att åta sig det yttersta ansvaret för företaget. Men det har överlag varit ett intressant och varierande jobb. Tillvaron går inte bara ut på att sitta på kontoret. Vid behov hoppar jag också in och assisterar på produktionsgolvet, säger Söderlund.

Efterlyser större medvetenhet om förbättrade villkor för nödslakt

Daniel Mannström och Magnus Söderlund skulle gärna se att medvetenheten om de erbjudna förbättrade villkoren för nödslakt skulle förbättras ytterligare på producentfältet. Tajma lanserade tjänsten i fråga i slutet av 2019.

I sammanhanget är djurbönder inte längre ensidigt hänvisade att ordna och själva betala transporter av döda djur till destruktionsanläggningen i Honkajoki.

– Numera kan Tajma åka ut på fältet till producenterna för att avliva och avbloda skadade djur. Vi ombesörjer också transporter till slakteriet. Varje vecka är uppdrag av det här slaget aktuella för oss, säger Mannström.

– Märkväl tar vi inte emot några sjuka djur utan det är fråga om djur som drabbats av benbrott eller andra skador. Slaktintyg från en veterinär är också ett måste.

– I dagsläget kan producenterna välja mellan producentretur mot betalning eller vidareförsäljning i slakteriets regi, tillägger Mannström.