Faunaphotonics 1A6B181C F355 4A0D 8537 71Fc028336Cf
Ett danskt uppstartföretag har konstruerat en sensor som får växtskyddssprutan att reagera på skadeinsekter. FOTO: FaunaPhotonics
Jordbruk Maskin & teknik

Miljövänlig växtskyddsspruta
reagerar på valfria skadeinsekter

Det danska uppstartföretaget FaunaPhotonics har utvecklat en ny teknologi som kan minska användningen av kemiska växtskyddsmedel mot insekter. Företaget har redan ingått ett samarbetsavtal med John Deere.

Insektsdöden diskuteras på alla håll och kanter. Det är gott och väl att skydda insekterna, men bonden måste också producera mat för världens befolkning. Ekvationen är svår att lösa på ett tillfredsställande sätt.

Det unga danska företaget FaunaPhotonics har tagit ett steg närmare en lösning. Företaget har utvecklat en sensor som automatiskt reagerar på insekter som är aktiva ute på åkern.

Då är steget inte långt till en växtskyddsspruta som automatiskt optimerar insatsen av insektsmedel enligt mängden av skadeinsekter på åkern. På insektsfria avsnitt stängs sprutan av. Det sparar både miljö och besprutningsmedel.

Fältförsök i USA hos John Deere

Maskintillverkaren John Deere blev intresserad av tekniken. Ett samarbete inleddes i början av detta år i USA, där olika fältförsök genomförs. Först ska både mjuk- och hårdvara samordnas och anpassas till John Deeres system.

Enligt FaunaPhotonics VD Michael Stanley Pedersen startade samarbetet redan förra sommaren i delstaten Iowa, där utrustningen kördes in och testades på två skadeinsekter i majsfält.

Systemet tränades in på den japanska skalbaggen Popillia japonica och Diabrotica barberi, bättre känd som Northern Corn Rootworm. Insekterna förorsakar svåra skador i de amerikanska fälten.

Det två veckor långa försöket visade tydligt att sensorerna utan svårighet kan identifiera de båda skalbaggarna. Det goda resultatet uppmuntrade till fortsatta försök i samarbete med den amerikanska maskintillverkaren.

PhaunaFotonics sensor finns i en box på åkern som sänder ut infraröda strålar i närområdet. Ett reflekterande ljus reagerar på insekterna och fångas upp av en integrerad fotosensor.

Informationen skickas vidare till en avancerad molnbaserad programvara som med hjälp av artificiell intelligens läser in insekternas färg, vinghastighet, storleken på kropp och vingar och andra relevanta parametrar för igenkänning.

Informationen samlas till ett slags fingeravtryck som är unikt för den specifika insektsarten. Programmet kan därefter kategorisera insekterna i grupper och slutligen identifiera den enskilda, aktuella insektsarten.

Sprutar bara på skadeinsekter

Bonden kan i realtid avläsa resultatet i sin befintliga programvara, exempelvis Crop Manager. Informationen är därmed tillgänglig direkt ute på fältet, så att bonden genast kan optimera besprutningen efter det verkliga behovet.

John Deere väljer ut de uppstartföretag som de finner intressanta. Vi hade redan tidigare diskussioner med det kaliforniska företaget Blue River Technology, som bäddade för samarbetet med John Deere, noterar Pedersen.

Det danska företaget tilldelades redan förra året den viktiga teknik- och miljöutmärkelsen HelloTomorrow. FaunaPhotonics segrade i kategorin ”mat, jordbruk och miljö” och rankades en plats i gruppen av världens tolv mest innovativa företag.

Målet är en teknik som identifierar insekterna direkt framför traktorn. En mobil enhet med en sensor som mäter insektsaktiviteten kopplas framtill på traktorn. Sensorn påverkar munstyckena i sprutan, som automatiskt öppnas och stängs vid behov.

Den första kommersiella produkten ska kanske redan i år lanseras i Danmark. Därefter kommer produktionen att skalas upp för den internationella marknaden. För ändamålet letar företaget fortsättningsvis efter investerare.