Afoder1
A-Foder arrangerade odlarkväll i Gamla Vasa i början av mars. I främre raden från vänster Daniel Klockars (A-Foder/Österbottens Kött), svinfarmaren Christer Storfors, Sören Stenroos (A-Foder/Österbottens Kött) och Lasse Åberg (A-Foder).
Jordbruk Marknad

A-Foder efterfrågar
proteinrikt foder

A-Foders användning av foderspannmål väntas fortsätta öka under 2020-talet. Framför allt behovet av proteinrika ärter och bondbönor kommer att förstärkas. Dessutom är kontraktsodling hela tiden en växande nisch.

Målet är att tilltagande produktion av inhemska baljväxter ska ersätta användningen av soja i djuruppfödningen på längre sikt. Det handlar för A-Foders del om att öka de årliga inköpen av ärtor och bondbönor från 10 till 30 miljoner kilo respektive 5 till 20 miljoner kilo.

Detta var ett av de tunga budskapen på A-Foders odlarkväll i Gamla Vasa i början av mars.

– Vår fabrik i Koskenkorva gör en nyinvestering och det behövs därmed större inköpsmängder, säger Sören Stenroos från A-Foder/Österbottens Kött.

Odling av baljväxter bidrar till att förbättra jordstrukturen och det behövs inte just någon gödsel. Baljväxterna binder därtill kväve effektivt i marken, framhölls det under Stenroos föredrag.

– Men kom absolut ihåg att låta bli att plöja baljväxtfälten efter avklarad skörd på hösten. Plöjningen bör genomföras i samband med andra sysslor om våren, underströk Stenroos i samma veva.

Kontraktsodling ökar

A-Foder har på sistone använt 180 miljoner kilo spannmål årligen och volymerna väntas fortsätta öka under det innevarande decenniet. Havre är den överlägset största enskilda produkten för närvarande.

– Kontraktsodling är samtidigt en nisch som blir allt större. Man kan teckna kontrakt snabbt och smidigt elektroniskt via Spannmålstorget, säger Stenroos.

– Vi efterfrågar grödor av god kvalitet med hög hektolitervikt och proteinhalt.

Det finns många fördelar med att satsa på odlingskontrakt. Till exempel erhållande av så kallat tillägg för hektolitervikten, fukttillägg samt sorttillägg för havre. Kontrakten är också en stabil garanti för sålda foderpartier oberoende av marknadsläget.

– Odlingskontrakt kan tecknas fram till den 30 juni, säger Sören Stenroos.

Sojafri uppfödning inom svinsektorn

A-Foders försäljningsdirektör Lasse Åberg betonade apropå det starka suget efter mera proteingrödor i foderspannmålsvärlden att den egna nötsidan redan är sojafri och att man inom broilerproduktionen delvis ersatt soja med skalad havre.

– Nyligen har dessutom ett projekt med sojafri uppfödning av smågrisar och även suggor inletts inom A-Foders svinsektor. Egentligen handlar det om en långvarig satsning som har pågått i tiotals år i samarbete med universitetskrafter, säger Åberg.

I en översikt av det internationella läget konstaterade Åberg bland annat att det danska grispriset ligger på en högre nivå än någonsin för närvarande.

– Jag hoppas att även svinnäringen i Finland får ta del av den här positiva trenden, tillägger Åberg.

Däremot är förekomsten av den afrikanska svinpesten hos vildsvin i Polen ett orosmoln att ta på stort allvar i svinfarmarkretsar.

– Sjukdomen närmar sig Tysklands gränser. Förhoppningsvis kommer det något botemedel mot den här sjukdomen. Att exempelvis börja bygga trästängsel kring svingårdarna är inte en alltför dyr lösning.

På den globala spannmålsmarknaden har priserna på soja varit under press på sistone på grund av handelskonflikter mellan USA och Kina. Också priserna på vete har varit på fallande.

– Däremot har havrepriserna tenderat att hållas på en god nivå. Den största orsaken är att havre idag klassas som en hälsoprodukt för människor, säger Åberg.

Proteinhalten betydelsefull

Daniel Klockars från A-Foder/Österbottens Kött påminner producenterna om betydelsen av kontinuerlig förnyelse av till exempel foderkornsorter.

– Tidigare har det varit vanligt att man har odlat samma sort i 5-6 år. Men förnyelse är definitivt en nödvändighet ungefär vart tredje år, säger Klockars.

Att lyckas framställa korn- eller vetesorter med högre proteinhalter kan i bästa fall bana väg för rejält mindre fodervolymer och därmed sänkta foderkostnader exempelvis på en större svinfarm, betonar Klockars.

– Vädret kan man inte påverka. Om den kommande säsongen vet vi ingenting. Blir det varmt eller kallt, torrt eller regnigt? Däremot går det att påverka grödornas proteinhalter och skördemängder, konstaterar svinfarmaren och spannmålsodlaren Christer Storfors från Malax.

Storfors delade med sig av sina erfarenheter när det gäller produktion av proteinhaltiga fodergrödor.

Delad kvävegivning under odlingssäsongen var en viktig metod som han lyfte fram under sitt föredrag. För att åstadkomma en högre proteinhalt rekommenderar han tilläggsgödsling efter blomningen och senast vid mjölkstadiet.

– Det gäller också att minnas att proteinhalten inte bör vara för hög, säger Storfors.

Kenneth Asp och Matias Rönnqvist från Avena Berner bjöd på översikter och aktualiteter från växtskyddsvärlden i samband med foderkvällen.