Euro1
I mars inleds jordbyggnadsarbetet för en utbyggnad vid Ab Euro-Bull Oy i Härkmeri. Ägarna och köttproducenterna Marcus Teir (till vänster) och Samuel Ingves ska bygga ut den befintliga anläggningen med plats för 800 tjurar till. Den totala produktionen per år blir då 1.600 djur till slakt.
Jordbruk

Euro-Bull bygger ut
för ytterligare 800 tjurar

I tre år har Ab Euro-Bull Oy haft slutuppfödning med en besättning på 800 tjurar. Nu inleds byggandet av en ny lika stor anläggning. Det innebär att när produktionen är i full gång om drygt ett år uppgår besättningen till 1.600 djur.

Det var många som lyfte på ögonbrynen när Ab Euro-Bull Oy höll öppet hus för tre år sedan. Då stod en anläggning för slutuppfödning av 800 tjurar klar, men framtidsplanerna tog inte slut i och med det.

– När vi startade företaget var planen att förverkliga verksamheten i olika steg. Det första var att bygga den första anläggningen och på sikt förstora med lika mycket till. Det känns skönt att vi har kommit så långt att arbetet med utvidgningen inleds snart, säger Samuel Ingves, som äger och driver Ab Euro-Bull Oy tillsammans med Marcus Teir.

De 800 tjurarna har i den befintliga anläggningen på 3.800 kvadratmeter varit fördelade på 32 djurboxar. Den nya anläggningen som byggs ihop med den nuvarande blir i stort sett lika stor och har samma planlösning.

I stort sett samma lösningar

RKL Poukkula är byggentreprenör och handhar ansvaret för nästan hela arbetet. Utfodringssystemet levereras i likhet med tidigare av Pellon. Simons Infra står för jordbyggnadsarbetet.

– Det blir bara små ändringar, detaljer som gör produktionen ännu smartare och lättare. Det handlar om att några grindar flyttas och andra detaljer, men annars påminner de båda anläggningarna långt om varandra, förklarar Teir.

Den första anläggningen ansluter till foderutrymmet som nu byggs ihop med den nya delen som byggs linjärt i motsatt håll. Två nya fullfodervagnar kommer att köpas in och det automatiska utfodringssystemet med band kommer att installeras i den nya delen.

– Vi har varit nöjda med utfodringen i den nuvarande delen och därför fortsätter vi med samma system i den nya. Den automatiska utfodringen gör att djuren utfodras fem gånger per dag och kan optimeras utgående från djurgrupp, säger Ingves.

– En orsak till att vi inte ändrar på mycket med den nya anläggning är att vi är nöjda med produktionen. Den har fungerat bra och tillväxten är god och dödligheten mycket liten. Därför fortsätter vi på samma sätt, fortsätter Teir.

Om allt går planenligt ska anläggningen stå klar ungefär till julen. Kostnadsförslaget är på cirka 2,7 miljoner euro.

– Redan i samband med det första skedet hade vi miljötillstånd och bygglov klart. Gällande finansieringen har banken varit nöjda med våra visioner så det har inte varit några egentliga utmaningar med den biten, berättar Ingves.

Är kalvrekryteringen en utmaning? 

– Kalvrekryteringen har i många år varit en utmaning, men vi torde ha vårt behov av kalvar tillgodosedd när produktionen förstoras, svarar han.

Euro4
I dag har Euro-Bull en anläggning för 800 tjurar i Härkmeri. En nästintill exakt likadan anläggning ska nu börja byggas åt andra hållet.

Satsning på biogas aktuell

På gårdsplanen finns i dag tre svämbrunnar med en lagringskapacitet på vardera 3.000 kubikmeter. I nästa skede byggs två nya större svämbrunnar med lika stor lagringskapacitet som de befintliga.

Utgödslingssystemet inne i anläggningen och i den som ska byggas har en lagringskapacitet på 2.000 kubikmeter.

– Utgödslingen sker genom självtryck och kräver inga elektriska pumpar. Ventilationen inne i anläggningen är också naturlig. Så vårt koldioxidavtryck är redan mycket litet, säger Teir.

Ab Euro-Bull Oy har också en annan vision som företaget vill förverkliga – en satsning på biogas. Som bäst utreds olika möjligheter att börja producera biogas. Det skulle göra produktionen ännu grönare.

– Vi kommer att börja producera så enorma mängder flytande gödsel och därför har vi siktet inställt på en biogasanläggning. Hur den förverkligas – med samarbetspartners eller bara vi – är i dagsläget oklart med vi utreder olika alternativ, säger Teir.

Tanken är också att anläggningen ska producera ström och värme till anläggningen.

– Vi kommer också att separera svämgödsel och då får vi strömedel till våra egna gårdar. Det gör också vårt sväm tunnare och i stort sett luktfri, vilket underlättar spridningen. Sedan får vi se hur stor biogasproduktion vi kan ha, om vi kan börja sälja gas till andra kunder, berättar Ingves.

Teir fortsätter:

– I praktiken kunde vi också kunna köra fast gödsel från våra egna gårdar hit. Så att vi får mera strömedel tillbaka efter att fasta gödslet blir separerat här. Då skulle vi bli en sluten cirkel – och – vi klimatkompenserar till hundra procent.

Euroo7
Den nya anläggningen som byggs ihop med den nuvarande blir i stort sett exakt lika stor och har samma planlösning.

Sysselsätter flera

Ab Euro-Bull Oy har i dag två anställda plus timanställda vid behov. När produktionen inleds i den nya anläggningen kommer en person till att anställas. På sommaren med foderarbetet kan antalet som företaget sysselsätter uppgå till 17-18 personer.

– Vi anlitar An-Da Entreprenad som hjälper till med vallskörden och anlitar också Maanrakennus Kaskela som kör bland annat balar åt oss. Utöver det brukar Kone-Urakointi Långskog för svämspridning och andra uppgifter, säger Teir.

Med en produktion på över 1.600 tjurar till slakt per år blir Ab Euro-Bull Oy och ägarnas egna gårdar landets största enskilda nötuppfödare. Ingves har en egen gård med 500-550 tjurar och Teir omkring 200. När produktionen i den nya anläggningen är i full gång kommer den sammanlagda årsproduktionen av nötkött att uppgå till en miljon kilo.

– Orsakerna till att vi har valt att satsa på stordrift är att de rörliga kostnaderna fås ner. Vårt förhandlingsutrymme blir större när vi exempelvis köper in förnödenheter och foder. När vi gör inköp samarbetar vi också med andra och på så sätt får vi ner kostnaderna per kilo producerat kött. Så på den punkten har storleken betydelse, förklarar Teir och Ingves.

Euro5
Foderutrymmet betjänar nu den befintliga anläggningen. Den nya anläggningen kommer att byggas ihop med foderutrymmet till höger. Utfodringssystemet med automatisk bandutfodring blir detsamma för den nya anläggningen.