Lpx156677
Växtskyddsmedel som säljs till Finland via webbutiker måste följa lagstadgade krav på märkning. De måste även vara godkända för användning i Finland. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Marknad

Tukes hittade brister i
marknadsföring av
växtskyddmedel på internet

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har i sin marknadsövervakning av kemikalier hittat flera brister i hur växtskyddsmedel marknadsförs på internet. Av de 44 webbsidor som granskades var det endast 2 som uppfyllde alla krav.

– Så gott som alla aktörer vi granskade hade brister i sin marknadsföring, säger Tiina Putkonen, direktör för Tukes kemikalieavdelning.

– Däremot görs marknadsövervakningen som stickprover, vilket betyder att vi riktade granskningarna till aktörer där vi förväntade oss att hitta brister.

Gällande växtskyddsmedel fokuserade Tukes förra året just på e-handeln och hur kraven på marknadsföringsinformation uppfylldes, berättar Jussi Ollikka, överinspektör på Tukes. Syftet med lagstiftningen kring marknadsföring av kemikalier är att ge köparen sanningsenlig information om produktens farliga egenskaper redan före köpbeslutet.

– Vilseledande påståenden i marknadsföring är inte tillåtna, säger Ollikka. Sådana påståenden är till exempel ”låg risk”, ”giftifri” eller ”ofarlig”. Endast växtskyddsmedel som är godkända i Finland får marknadsföras.

Vid marknadsföring av växtskyddsmedel på internet måste både CLP-förordningen och växtskyddsförordningen följas. CLP-förordningen är EU:s förordning om klassificering, märkning och förpackning av ämnen och blandningar, som bland annat fastställer att en enskild person ska få information om faror före köp.

Växtskyddsförordningen kräver å sin sida att frasen ”Använd växtskyddsmedel med försiktighet. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning” finns med i reklam för växtskyddsmedel.

Fåtal vilseledande påståenden

Den vanligaste bristen Tukes stötte på var enligt Ollikka avsaknad av den marknadsföringsinformation som lagen kräver.

– På ett fåtal sidor användes också vilseledande påståenden i marknadsföringen. Därtill förekom enskilda preparat som inte beviljats tillstånd i Finland.

Tukes har skriftligen kontaktat de webbutiker där bristerna påträffats.

– I de flesta fall har aktörerna vidtagit omedelbara, frivilliga åtgärder för att åtgärda bristerna, berättar Ollikka.

På allmän nivå kan man enligt Tiina Putkonen säga att kemikalieskyddet i Finland är på en relativt god nivå.

– En EU-omfattande kampanj visade i fjol att förfalskade växtskyddsmedel förekommer allmänt på marknaden, säger Putkonen. De har däremot inte hittats i Finland. Om brister påvisas här är det oftast frågan om okunskap snarare än ett försök att vilseleda kunden.

Ifall viktig information uteblir faller alltför mycket ansvar på kunden, säger Putkonen.

För Tukes del fortsätter arbetet med övervakning av e-handeln, som en del av Europeiska kemikaliemyndigheten ECHA:s övervakningsprojekt.

FOTNOT: Mera om det sameuropeiska projektet REACH-EN-FORCE-8 hittas här.