Martin Smiling09
Martin Richenhagen går i pension efter sexton år i ledningen för den globala maskinkoncernen AGCO. FOTO: AGCO
Jordbruk Maskin & teknik Marknad

Stridbar AGCO-chef
pensionerar sig i höst

AGCO-chefen Martin Richenhagen lämnar sin post i slutet av detta år. Han går i pension efter sexton år i ledningen för den globala tillverkaren av lantbruksmaskiner. Till efterträdare har koncernen utsett styrelsens viceordförande Eric Hansotia.

Maskinkoncernen AGCO representerar kända märken som Massey Ferguson, Valtra, Fendt och Challenger. Richenhagen har varit chef för AGCO sedan 2004 och är bekant för sina stridbara uttalanden.

Richenhagen är född och uppvuxen i Tyskland. Han började sin karriär inom den tyska stålindustrin och hamnade därefter hos trösktillverkaren Claas. Efter kortare tid i Schweiz valdes Richenhagen till chef för AGCO.

Sedan 2008 är Richenhagen ordförande för de amerikanska maskintillverkarnas organisation AEM (Association for Equipment Manufacturers). Till hans fritidssysselsättningar hör ridsport.

Richenhagen är en av president Donald Trumps skarpaste kritiker. Han har tidigare medverkat som expert i Trumps rådgivargrupp för samarbetsprojekt med Afrika. Den posten lämnade han abrupt redan 2018.

I en intervju hävdade Richenhagen att Trump är en dålig lyssnare utan minsta aning om näringslivet. Han hade föreställt sig att det går att slipa presidenten genom möten med vettiga människor men Richenhagen fastställde snart att uppgiften var omöjlig.

Om jag skulle arbeta på samma sätt, hade jag förlorat jobbet som koncernchef efter två veckor. Småningom börjar jag befara att den amerikanska presidenten behöver medicinsk behandling, sade AGCO-chefen senare i en annan tidningsintervju.

Under Richenhagens ledning har AGCO:s omsättning nästan tredubblats från 3,5 miljarder dollar till 9 miljarder dollar. Vid fyllda 68 år avslutar han sin färgrika karriär i spetsen för AGCO, som hör till de 500 största koncernerna i USA.

Richenhagens efterträdare Eric Hansotia knöts till AGCO 2013 som Senior Vice President efter en period hos maskintillverkaren John Deere. Enligt egen utsago vill Hansotia bidra till ett globalt uthålligt jordbruk med hjälp av smart och innovativ teknologi.