SLC - Dsc 1853
Sociala grillkvällar lockade tusentalet producenter

Österbottens Kötts traditionella sommargrillfester lockade många producenter med familjer till Molpe och Lillby för trevligt samkväm, god mat och musikalisk underhållning.

Utkast till ny förvaltningsplan för Finlands vargstam på remiss

Ett utkast till en ny förvaltningsplan för vargstammen har sänts för utlåtande, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet. Planen är ett verktyg för att förvalta vargstammen och hantera vargrelaterade konflikter samt ett viktigt instrument för att driva vargpolitiken.

SLC - P034522008401 787058
Finland kan få stressigt som EU:s ordförandeland

Finland har från början av juli avlöst Rumänien som ordförandeland för EU. Det blir en ovanligt bråd period med många tunga frågor som pockar på en lösning. EU:s långtidsbudget, CAP-reformen och Brexit är bara några exempel.

SLC - 20160708 161721
Gårdsboden i Kyrkslätt firar 26-årsjubileum

Under veckoslutet 5-7 juli blir det program för hela familjen då Gårdsboden i Kyrkslätt firar 25-årsjubileum.

SLC - Hhm Hasenpusch
EU och Mercosur enades om världens största frihandelszon

EU-kommissionen och den sydamerikanska tullunionen Mercosur ska grunda världens största frihandelsområde. Den europeiska bilindustrin jublar i takt med de sydamerikanska jordbrukarna, medan EU:s jordbruk kan bli lidande.

SLC - Dsc 1747
Nytänkande och utveckling viktigt för Ylihärmäproducenten Rami Lilja

Rami Lilja är profilerad som en experimentglad jordbrukare. Hans allmänna och långsiktiga mål är att framställa alltmer näringsrika och nyttiga produkter på ett miljövänligt och hållbart sätt.

SLC - Viljan Idatys Vanha Kuva 027
Utsädesgranskningen fyller 100 år

Utsädesgranskningen i Finland fyller 100 år i år. Granskningen av utsäde inleddes år 1919 vid Statens frökontrollanstalt och från och med början av 2019 är utsädesgranskningen en del av Livsmedelsverket.

SLC - Dsc09509
Alexanders tester visar: Honung är dundermedicin mot bakterier

Ålänningen Alexander Ramsdahl, 22, har i sitt examensarbete vid Uppsala Universitets mikrobiologiska institution fått bekräftat att honung har en bakteriehämmande och antiseptisk effekt. Hans testresultat verkar således bekräfta det han läst i vetenskapliga artiklar om att honung i vissa fall kan ersätta antibiotika.

SLC - Img 9113
Lyckad fältdag för grönsaksodlare

Det blev tyvärr inte så många deltagare på den fortbildning för frilandsodlare som Svenska Trädgårdsförbundet och SLF ordnade i tisdags i Ingå, men å andra sidan gav det möjlighet för deltagarna att ställa många egna frågor.

SLC - Livestock Boat
Nya Zeeland kan förbjuda export av levande nötboskap

Nya Zeelands export av levande boskap till länder med tvivelaktiga djurskyddsstandarder riskerar att skamfila landets goda rykte. Regeringen överväger därför ett partiellt eller totalt förbud mot exporten.

SLC - Lpx 148869
Glyfosatförbud kan öka jordbrukets klimatutsläpp

Ett förbud mot glyfosat skulle minska jordbrukets intäkter och höja kostnaderna. CO2-utsläpp och näringsläckage ökar medan skördarna minskar. Konsekvenserna för klimatet blir negativa, bedömer det svenska Jordbruksverket i en färsk rapport.

Italien: Producentpriser på mjölk hålls låga trots skyhöga spotpriser

Mjölkpriserna på spotmarknaden i Italien har ökat med 12 procent på drygt en månad. Det betalas nu 44,33 cent per liter, vilket är det högsta priset på över två år. Priset har ökat varje vecka sedan i början av maj. Trots det vill flera mejerier sänka priserna för sina fasta mjölkbönder. Bondeorganisationerna har nu bett jordbruksministeriet att ingripa för att stoppa prisdumpningen.