Lantmäteriverkets nya avgiftsförordningar trädde i kraft vid årsskiftet och höjer i genomsnitt priserna med 6,2 procent, berättar regeringssekreterare Timo-Ville Nieminen vid jord- och skogsbruksministeriet.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

Kontraktsodling av ren havre avslutas, skriver Raisiokoncernen i ett färskt odlarbrev. Orsaken är att koncernen i fortsättningen kan tillverka glutenfri havre i sin anläggning i Nokia.

Svenska småbruk och egna hems kontor finns i bankhuset i centrum av Ingå. Ingången är från gårdssidan, skylten är oansenlig och ingenstans framgår att här faktiskt döljer sig en av de mäktigaste aktörerna inom finlandssvenskt lantbruk. I höstas tog Kimitobon Anders Strandberg över posten som verkställande direktör efter Ingåbon Håkan Fagerström som suttit vid rodret de senaste trettio åren.

De globala priserna på livsmedel fortsatte att stiga i december månad. Högre priser på växtoljor, socker och mjölk pressade upp FAO:s matprisindex till den högsta nivån sedan december 2014.
Kroatien är EU-medlem sedan 2013 och därmed det yngsta landet i unionen. Landet med drygt fyra miljoner invånare tog vid årsskiftet över ordförandeskapet efter Finland. Kroatien försöker framför allt främja en utvidgning av EU mot sydväst.

Föreningen Skördefestens Vänner har utsett Anita Lundin till ny verksamhetsledare för den åländska Skördefesten, som varje år i slutet av september lockar flera tusen inresande till Åland.
Lönar det sig att odla bulkspannmål för 2 euros timlön eller borde man satsa på att få bättre lönsamhet med export och specialgrödor?

EU-kommissionen presenterade på tisdagen sin investeringsplan för en hållbar och klimatneutral ekonomi. Själva finansieringen liknar närmast en trollformel som bollar med siffror utan gediget motvärde.
En hård brexit kan få kännbara konsekvenser för EU:s medlemsländer. Marknaden för jordbruksprodukter måste räkna med turbulens och kännbara ekonomiska förluster, varnar producentorganisationen Deutscher Bauernverband.

Den brittiska matministern lovar att regeringen kommer att upprätthålla dagens livsmedelsnormer efter brexit. Producentorganisationen NFU tvivlar på löftet och kräver en livsmedelskommission som bland annat ska granska nya handelsavtal.
Vilka möjligheter finns det för trädgårdsodlingen som näring i Nyland? Vad ska man odla? Hur kan näringen utveckla sin verksamhet och förbättra sin konkurrenskraft? Hur och till vem ska man sälja sina produkter? De här frågorna och många andra ska man diskutera på en temakväll i februari på Överby trädgårdsskola i Esbo.
Österrikes regering kräver nya förhandlingar om ett frihandelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur. Därmed kan EU inte godkänna avtalet i sin nuvarande form.