Dsc09606
I fjol vann Hammarudda gård på Åland deltävlingen i Finland. Jordbrukarparet Tage och Ulla Eriksson fick upp ögonen för skyddet av Östersjön redan på 1990-talet, eftersom deras boskapsdjur betar fritt vid havet och ibland dricker havsvatten. FOTO: Rolf-Lennart Witting
Jordbruk

Östersjövänliga
produktionsmetoder
efterlyses igen

Jordbrukare som satsar på miljövänliga åtgärder har igen chans att vinna 10.000 euro i WWF:s årliga tävling. I fjol tog Tage och Ulla Eriksson från Åland hem det nationella priset.

Östersjöns miljövänligaste bonde belönas igen i år med 10.000 euro av WWF. Den nationella vinnaren får 1.000 euro. Syftet med tävlingen är att sålla fram odlingsmetoder som minskar Östersjöns belastning av näringsämnen och göra dem mera kända.

Tävlingen ordnas för nionde gången och omfattar alla nio länder kring Östersjöns kust plus Ukraina och Vitryssland. Övergödningen utgör det största hotet för Östersjön och syns som ökad blomning av blågröna alger.

– Vattenkontroll betonas i allt högre grad för skyddandet av Östersjön, säger WWF:s naturskyddsexpert Jenny Jyrkänkallio-Mikkola.

Mikkola har själv deltagit i flera vattenvårdsprojekt tillsammans med SLC:s jordbrukare.

– Översvämmade åkrar och flodbäddar som är känsliga för erosion orsakar en hög näringsbelastning som transporteras längs floderna till Östersjön. Den senaste regniga och milda vintern är ett bra exempel på de utmaningar som klimatförändringen innebär för dämpandet av näringsbelastningen.

Blåstång mot övergödning

I fjol vann Hammarudda gård på Åland deltävlingen i Finland. Jordbrukarparet Tage och Ulla Eriksson fick upp ögonen för skyddet av Östersjön redan på 1990-talet, eftersom deras boskapsdjur betar fritt vid havet och ibland dricker havsvatten.

– När vi år efter år har fått se fler blågröna alger vill vi göra vårt allt för att minska dem, sade Tage Eriksson efter segern.

I dag rinner nästan allt gårdens avrinningsvatten genom sedimenteringsbassänger och mångfunktionella våtmarker.

Juryn imponerades också av det vinnande parets innovativa åtgärder eftersom gården förutom vattenskyddet har upptäckt användningen av blåstång som jordförbättringsmedel och näringskälla i åkrarna.

Tävlingskriterier, ansökningsblanketten och mer information finns på adressen wwf.fi/sv/ostersjobonde/. Ansökningarnas sista inlämningsdag är 12.4. De nationella vinnarna offentliggörs i början av juni, och hela tävlingens vinnare väljs på hösten.