Lokaaalmote6
Lokalavdelningarna av ÖSP har inlett sina årsmöten. Först ute i måndags var Karleby lokalavdelning. Från förbundets sida var Tomas Långgård på plats och berättade om aktuell jordbrukspolitik.
Jordbruk SLC

Karleby lokalavdelning
först ut med årsmöte

Den här veckan körde ÖSP:s lokalavdelningar igång med sina årsmöten. Först ute var Karleby lokalavdelning som gästades av förbundsordförande Tomas Långgård.

Just nu ordnar lokalavdelningarna av ÖSP årsmöten. Den här veckan har bland annat Esse, Kvevlax, Västra Närpes och Lappfjärd, Sideby och Tjöck lokalavdelningar ordnat möten. Men först ute var Karleby lokalavdelning som höll sitt möte i måndags.

Med på mötet från förbundsstyrelsen var ordförande Tomas Långgård. Han inledde sin medverkan med att dela ut förbundets förtjänsttecken i silver. De som premierades var Mats och Pauliina Holmqvist, Mikael Hägg, Linda Kvist och Robert Lillhonga.

– Det här är det näst högsta förtjänsttecknet som ÖSP delar ut och vi vill från förbundets sida tacka alla för er viktiga insats, sa Långgård.

I varje årsmöte deltar någon från ÖSP eller SLC och berättar aktuella jordbrukspolitiska frågor och intressebevakningen. Långgård konstaterade att fjolåret var mycket händelserikt.

– År 2019 var året när klimatdebatten exploderade. Vi jordbrukare blev många gånger oförtjänt utpekade som syndabockar i klimatdiskussionen. Nu har det mattats av litet, men vi har jobbat hårt för att mota kritiken. Småningom tror jag att allmänheten börjar inse att vi inte är ett hot mot klimatet utan arbetar inom näringar som binder kol. Men det är lätt att slå mot en liten grupp, säger han.

Aktiva kampanjer

För att möta påhoppen har producentorganisationen bland annat satsat på en köttkampanj och lyfte också fram faktabaserad information kring skogen inför förra vårens riksdagsval.

– Vi försöker vara aktiva på bland annat sociala medier och föra ut rätt budskap baserade på fakta.

I sin tillbakablick på fjolåret lyfte Långgård också fram att SLC hade stort inflytande på regeringsprogrammet i fjol.

– Nu har vi ett regeringsprogram vi är relativt nöjda med och därför hoppas vi nu att regeringen håller och får sitta kvar, säger Långgård.

En annan viktig sak som intressebevakningen ledde till var tilläggsfinansieringen till LFA och miljöersättningen, fortsätter han.

ÖSP var också med och initierade ärenden som behandlats i nämnden för god handelssed i livsmedelskedjan. Bland annat har nämnden behandlat en fråga om tydligare ursprungsmärkning.

– På många köttprodukter finns en Finlandsflagga samtidigt som köttet ursprung är annat. Vi anser att det handlar om att vilseleda konsumenten då man använder sig av en finsk flagga bara för att förpackningen är tillverkad i Finland, trots att innehållet är av utländskt ursprung. Vi fick delvis rätt i nämnden. Vi förde också fram en fråga om centralstyrning av inköp, så kallade pakkojako, som bland annat använts för grönsaker och som drabbar regionala leverantörer, säger Långgård.

Lokaaalmote2
På plats var förbundsordförande Tomas Långgård som delade ut förtjänsttecken i silver. De som fick ta emot förtjänsttecken var, från vänster: Pauliina och Mats Holmqvist, Mikael Hägg, Linda Kvist och Robert Lillhonga.

Fler ärenden kan behandlas

SLC fick helt rätt från handelsnämnden, men ingen av de berörda handelskedjorna erkände att de bedrivit sådan verksamhet trots att det ännu lär förekomma.

– Därför är det nu dags att låta livsmedelsombudsmannen syna förfaringssätten för att få ett stopp på det här otyget, säger Långgård.

Ett tredje ärende som avses föras till nämnden är huruvida marknadskrafterna satts ur spel gällande priset på svinkött som under 2019 varit låga i Finland trots att de stigit kraftigt i Europa och på den globala marknaden.

– Först nu har priserna börjat röra på sig här. Frågan är om det kan anses vara god handelssed att göra långa bindande avtal som handeln och förädlingsindustrin gör exempelvis på julskinkorna. Priset har i en del fall fastställs mer än ett år på förhand för grisar som inte ens är födda när avtalet uppgörs. Handelns internetbaserade auktionsförfarande är också ett ärende vi vill att nämnden skulle syna, berättar Långgård.

Arbetet med nya CAP – EU:s gemensamma jordbrukspolitik – pågår också kontinuerligt. Här finns många frågor som diskuteras som bäst.

– Det vi vet i dagsläget är att reformen får åtminstone ett övergångsår och beredningen av EU:s långtidsbudget är fortfarande öppen och hinner inte träda i kraft 2021. För Finlands del är det viktigt att få ner den stora beskärningen av stödet i andra pelaren som kommissionen föreslår, säger Långgård.

Till andra pelaren hör bl.a. viktiga stöd som LFA, miljöersättning och stödet för djurens välbefinnande. Långgård berättade också om att ÖSP förespråkar en förlängning av husdjursproducenternas semester som i dag är 26 dagar.

– För att följa med samhällsutvecklingen där de flesta har en semester på minst 30 dagar vill vi också förlänga husdjursproducenternas till minst 30 dagar från nuvarande 26. Dessutom borde det komma till rätt för en söndag till och det här är en fråga vi kommer jobba under innevarande år, säger Långgård.

Lokaaalmote1
Kassör Andreas Åman (till vänster), ordförande Mats Holmqvist och sekreterare Benny Tjäru höll i trådarna inledningsvis.

Holmqvist återvaldes som ordförande

På mötet återvaldes Mats Holmqvist som ordförande för Karleby lokalavdelning. En avdelning som har 242 personmedlemmar och 86 gårdar registrerade. Den totala åkerarealen uppgår till 2.502 hektar och 3.857 hektar skog.

På mötet redogjorde lokavdelningens sekreterare Benny Tjäru för fjolårets verksamhet. Bland annat har man fört diskussioner med jaktvårdsföreningar om älglicenser, haft representanter på ÖSP:s vår- och höstmöte samt ordnat en höstträff med andra lokalavdelningar.

– Julfest ordnades av Nedervetil lokalavdelning och utöver det blev vår egen styrelsemedlem Roberg Lillhonga invald i SLC:s fullmäktige, berättade han.

På mötet föreslog också Mats Brandt att höja arvodet för kassör och sekreterare från 100 till 150 euro. Ordförandes arvode höjdes från 200 till 300 euro i året.

– Alla gör det här på sin fritid och jag tycker det är på sin plats med en höjning, sa Brandt, som fick understöd för sitt förslag som också innebar att mötesarvodet för styrelsemedlemmar höjdes från 30 till 50 euro per möte.