1518513972 Tine By Bo Mathisen 2
De norska konsumenterna dricker mindre mjölk. Mjölkbönderna och mejerikoncernen Tine måste sänka produktionen. FOTO: Tine/Bo Mathisen
Jordbruk EU Marknad

Förändrade matvanor
drabbar norsk mejerijätte

Norges mejerisektor rustar sig för sämre tider. Konsumtionen av mjölk minskar brant, medan importen av mejeriprodukter ökar i takt med nya handelsavtal med EU. Mejerikoncernen Tine har redan varslat om nedläggning av tre mejerier.

Ännu för tio år sedan konsumerade de norska konsumenterna 100 liter mjölk per person och år. I dag har konsumtionen rasat till 80 liter. Trenden ser ut att fortsätta. Mjölken har hamnat ur modet.

Samtidigt minskar produktionen av mjölk. Statligt köp av kvoter lockar bönderna att dra ned sin produktion. Kvoternas pris varierar mellan 10 och 15,50 norska kronor per liter (0,96-1,49 euro) beroende på mjölkgårdens läge.

Producenterna är bekymrade

Staten försöker sänka mjölkproduktionen med 40 miljoner liter fram till 2021 genom att köpa kvoter. Det motsvarar cirka sju procent av den totala mjölkvolymen. Producentorganisationerna är bekymrade över utvecklingen.

Norges Bondelag och Norsk Bonde- og Småbrukarlag har sänt ett brev till jordbruksministeriet med krav på politiska motåtgärder för att förbättra mejerisektorns konkurrenskraft.

Den norska bonderörelsen har traditionellt värnat om ett heltäckande jordbruk i landet. Om mjölkproduktionen reduceras, blir det svårt att upprätthålla jordbruket i alla norska regioner, befarar Bondelaget.

Marknaden för mejeriprodukter har förändrats i Norge. Den bondeägda mejerikoncernen Tine har förlorat sin ställning som dominerande aktör i de befolkningsrikaste regionerna i söder. Marknaden har splittrats med stora regionala skillnader som följd.

Tine är det största mejeriet i Nord-Norge och övriga glest befolkade regioner. Andra aktörer har vuxit starkare och koncentrerar sig på de bästa marknaderna. Detta påverkar Tines och uppdraget att trygga produktion i hela landet, noterar Bondelaget.

I början av februari varslade Tine om fler nedskärningar i verksamheten. Koncernchefen Gunnar Hovland varnade redan vid sitt tillträde för ett år sedan att branschen står inför stora utmaningar.

Han lovade att vända på varje sten för att strömlinjeforma organisationen och skapa tillväxt. Under det gångna året har koncernen lyckats spara 300 miljoner norska kronor, drygt 29 miljoner euro.

Minskar personal och stänger mejerier

Inbesparingarna drabbar också personalen. Tine har redan avvecklat 170 manår av sammanlagt 400 manår som ska sparas in före slutet av 2021. Nu riskerar 149 anställa att förlora jobbet om de tre nedläggningshotade tre mejerierna stängs.

Enligt Hovland har inga konkreta beslut ännu fattats. Ett alternativ är att modernisera anläggningarna. Koncernen har de senaste tio åren investerat mer än 12 miljarder kronor i åtgärder som effektiverar produktionen, knappt 1,2 miljarder euro.

Tines ekonomi lider också av Norges växande import av utländska mejeriprodukter, i synnerhet ost. I gengäld försöker Tine satsa på expansion i utlandet. De norska koncernen har nyligen förvärvat två tredjedelar av USA-företaget Lotito Foods.

Tine har dessutom investerat i ett eget mejeri för produktion av Jarlsberg-ostar i irländska Cork. För ändamålet samarbetar Tine med irländska Dairygold, som framställer osten på irländsk mjölk.

Exporten har hittills subventionerats av staten, men världshandelsorganisationen WTO har stoppat åtgärderna. Därmed är det inte längre lönsamt för Tine att exportera ost som produceras i Norge. Ostarna ska i stället exporteras från Irland.