SLC - Dsc 2304
Kjell Nyström nygammal växtodlingsrådgivare i Närpes

Jordbrukaren Kjell Nyström har tillträtt som vikarierande växtodlingsrådgivare på Pro Agria Österbottens Svenska Lantbrukssällskaps kontor i Närpes. Han siktar på att inneha posten fyra dagar i veckan från oktober.

Finländska lantbrukarna förde fram sitt budskap till EU:s jordbruksministrar

EU:s jordbruksministrar besökte idag en mjölkgård i Vichtis. Producentorganisationerna förde fram att landsbygdsnäringarna är lösningarna på många klimat- och miljöutmaningar.

SLC - Appeldagen 2018 1
Söderlångvik Gårds Äppeldag firas för fjortonde gången

Äppeldagen är en skördefest med äpplet i fokus, tillika som det bjuds på mycket annat gott och roligt för hela familjen. Traditionsenligt firas Äppeldagen den sista lördagen i september och den grundläggande tanken bakom evenemanget är att få nya målgrupper att uppskatta den hälsosamma frukten.

SLC - Img 4556
Lönsamt producera ull i Australien

Under ett antal år har priserna på ull gått upp i Australien och efterfrågan från utlandet fortsätter att öka. Familjen Wood i New South Wales är bland de fårfarmare som får bra priser.

Kina lättar på tullar för USA-gris och soja

I handelskonflikten med USA har Kina gått med på lättnader för importen av griskött och soja. Enligt den kinesiska regeringen har strafftullarna på vissa jordbruksprodukter preliminärt strukits. Nya förhandlingar hägrar också.

Förbjuden GM-soja släpps fri efter lång tvist

Kemikoncernen Bayer-Monsanto har vunnit en långvarig rättstvist mot tre miljöorganisationer som har försökt stoppa försäljningen av Monsantos genmodifierade sojaböna i EU. Sojan ska nu få säljas fritt och en ny rättegång är utesluten.

SLC - Dsc 2282
Naturbetesträff i idyllisk världsarvsmiljö

Både djurägare och representanter från olika myndigheter slöt upp för att ta del av både relevant information och frisk luft på en naturbetesträff i Björkö i mitten av september.

SLC - Fyra 1
Jubilerande 4H-rörelsen nominerade fyra hjältar

Finlands svenska 4 H fyller 90 år i år och firar sitt jubileumsår med att utse fyra hjältar som representerar rörelsens fyra H:n – huvud, hjärta, hand och hälsa. De fyra hjältarna – Christoffer Ingo, Michaela Finne, Anna Alm och Fredrik Smulter presenterades vid 4H:s jubileumsseminarium i Helsingfors i onsdags.

SLC - Faq
SLC lanserar faktabank om jordbruk för allmänhet och medlemmar

SLC har lanserat en webbtjänst med frågor och svar om vårt jordbruk för att tjäna medlemmar, media samt intresserade konsumenter. Sidan är del av SLC:s arbete för att förbättra kommunikationen kring jordbruk i medierna och upplysa konsumenter om inhemskt jordbruk.

Utredning ska förbättra kommunikation om miljö och klimat

En utredning har gjorts för att förbättra kommunikationen till jordbrukare gällande miljö och klimat. Utredningen beställdes av jord- och skogsbruksministeriet och utfördes av Kaskas Media och Demos Helsinki.

SLC - Chips 1
Blöta åkrar bakslag för chipspotatisen

Häftiga lokala regnskurar håller på att förstöra det som i somras såg ut att bli en rekordartad skörd för chipspotatisens del.

SLC - Overv4
ÖSP-ordföranden skärper bevakningen

ÖSP:s ordförande Tomas Långgård har skärpt bevakningen på sin gård. Orsaken är den ökade hotbilden efter att den gröna extremföreningen Djurens rätt har etablerat en cell i Vasa.