En teknikintresserad odlare lade grunden till Dataväxt Ab som levererar verktyg för jordbruket. Man ska ändå inte bli slav under tekniken, konstaterar försäljningsansvarige Mattias Andersson.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


EU:s stängda gränser, en tilltagande brist på personal i mejerierna och logistikproblem belastar de europeiska mejeriernas ekonomi. Det fastslår den europeiska branschorganisationen European Dairy Association (EDA) i ett pressmeddelande.
Lantbruksutställningen Farmari, som brukar dra över 70 000 besökare, skjuts upp till början av juli 2022. Som plats kvarstår S:t Michel i Södra Savolax. Utställningen skulle ordnats nu i sommar, men flyttas framåt med två år på grund av coronaepidemin.
Jord- och skogsbruksministeriet ökar bevillningsfullmakten för statsborgen för likviditetslån till gårdar. På detta sätt vill man förbereda sig på de ekonomiska svårigheter som coronaviruset orsakar gårdarna.
Nivån för TOS-avgiften, ersättning för nyttjanderätt till förädlaren av spannmålssorten, har slagits fast för 2020-2022.

SLC uppmuntrar medlemmar att i positiv anda på sociala medier dela bilder och berätta sin egen berättelse om att den finländska matproduktionen rullar på trots coronasituationens undantagstillstånd.
Enligt Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT:s senaste rapport kommer Finlands bruttonationalprodukt att krympa med 3-6 procent under det här året.

EU:s jordbruks- och fiskeriministrar diskuterade i ett videomöte i onsdags coronavirusets (COVID-19) påverkan på livsmedelskedjan och speciellt på jordbruket och fiskerinäringen.
Kontinuitet och tydliga regler är nödvändiga ingredienser för EU:s jordbrukspolitik under övergångsperioden för 2021. Det inskärper EU:s revisionsrätt i ett utlåtande.
Försörjningsberedskapscentralen FBC tar i bruk ekonomiska stödåtgärder för att säkra frakten mellan Finland, Sverige, Baltikum och Centraleuropa. Rutterna är speciellt viktiga för försörjningsberedskapen.

Vetepriset på de globala marknaderna steg till toppnoteringar den senaste veckan. På de europeiska terminsmarknaderna steg noteringen med 25 euro. Coronakrisen förorsakade panikköp som drev upp priset, fastän det egentligen finns gott om vete i de globala lagren.
Med finländskt djurmaterial och kunniga mjölkproducenter är 11.000 kg energikorrigerad mjölk (EKM) ett realistiskt mål, säger Sanna Nokka, ledande expert vid ProAgria Keskusten Liitto.