Fyra italienska bönder omkom

Fyra mjölkbönder avled i närheten av Pavia i norra Italien i fredags när de skulle tömma en gödselbassäng på gården. Eftersom ingen annan var närvarande vid olyckan är det omöjligt att säga exakt vad som hände, men polisen tror att någon av männen ramlat i och de andra sedan försökt rädda honom. Troligtvis blev de omtumlande av de giftiga gaser som gödseln avger.

SLC - Dsc 2214
Ny inhemsk Camion-vagn underlättar ballastningen

Dikoproducenten Johan Snickars i Övermalax skaffade nyligen en nio meters Camion-balvagn med hydrauliska sidor som öppnas uppåt. Investeringen innebär att balhanteringsarbetet förenklas och försnabbas, säger han.

SLC - Troskdemo4
Sampo Rosenlew C10 visades upp på Söderfjärden

En effektiv tröska utrustad med den senaste tekniken. Och har marknadens bredaste hytt. Förra veckan visades Sampo Rosenlew C10 upp på en demonstration på Söderfjärden.

SLC - Sc07997
Lantbruket ska rädda orkandrabbade ön Dominica

I september 2017 drog stora två orkaner härjande fram över den karibiska övärlden. Först kom Irma, och bara tio dagar senare den ännu våldsammare Maria, styrka 5 av 5 möjliga. Dominicas ledning har nu som mål att göra det egna landet till det första klimatrobusta i världen.

SLC - Kumm2
Rekordstora kumminskördar i år

Havre med insådd av kummin, bondböna med insådd av kummin, kummin och koriander. I flera år har Caraway i samarbete med Avena Berner haft kumminförsök i Närpes. Förra veckan presenterades resultaten för intresserade odlare.

SLC - Dsc00461
Lumparby ”mitt i smeten” för åländska Skördefesten

Nästa vecka den 20-22 september arrangeras åter den superpopulära åländska Skördefesten, som lockar cirka 5.000 besökare utifrån till Åland för att uppleva öppna bondgårdar, god mat och massor med aktiviteter för barn. Och mitt i smeten ligger tre gårdar i Lumparland Lumparby där man redan har många års vana av evenemanget.

SLC - Dsc 2229
Staffans och Ek laddar upp inför plöjnings-FM i Loimaa

I slutet av september deltar Kimoprofilen Lars-Erik Staffans i plöjnings-FM för adertonde gången i rad. Pensalabon Isak Ek gör i sin tur comeback i FM-sammanhang efter ett tre år långt uppehåll.

SLC - 26589954371 1Da753D4A7 O
Störande tupp får gala vidare

I början av sommaren drogs den franska tuppen Maurice i den lantliga byn Gajac bildligt talat inför rätta. Ett inflyttat par från stan kände sig störda av tuppens tidiga galande och krävde att Maurice ska hålla näbben. Nu har en domstol i Rochefort avgjort tvisten till förmån för Maurice.

Isis utrustar kor med sprängsatser

Terrorgruppen Isis har börjat utrusta kor med sprängsatser för sina angrepp mot säkerhetsstyrkor i Irak. Enligt den irakiska militären beror taktikändringen på att Isis får allt svårare att rekrytera mänskliga självmordsbombare.

SLC - Heisala 1 B Webben
Johanssons investerar i framtidens skärgårdsmjölk

Att bygga på en holme innebär en extra utmaning logistiskt. Sonja Ek-Johansson och Andreas Johansson på Heisala ö i Pargas har knäckt den nöten. Deras nya ladugård tas i bruk i november.

SLC - Kalkoner 5 Webben
Hemmanet tar i bruk ny högteknologisk anläggning för kalkonuppfödning

Inom kort inleder företaget Hemmanet kalkonuppfödningen i den nya anläggningen. Det innebär i praktiken att produktionen mer än fördubblas från 12.000 till 26.000 kalkoner per omgång.

SLC - Farstall 4 Webben
Historiskt stort fårhusbygge på Bergö

Trots den ekonomiska osäkerheten tror landsbygdsföretagare Lars-Erik Söderholm på ett fortsatt jord- och skogsbruk och djurhållning. Tillsammans med sonen Nicolai bygger han ett historiskt stort fårhus på Bergö i Malax skärgård.