Fmge1
ÖSP:s fullmäktige höll virtuellt vår- och höstmöte i måndags. I sitt inledningsanförande konstaterade förbundets ordförande att vi fortsättningsvis måste vara på vår vakt mot coronaviruset. Det kan vända snabbt, sa han.
Jordbruk Skogsbruk SLC

ÖSP:s ordförande:
”Vi måste fortsättningsvis vara
på vår vakt mot coronaviruset”

ÖSP:s fullmäktige sköt upp mötet i våras på grund av coronaviruset. I måndags ordnades både vår- och höstmötet virtuellt. En exceptionell och ovanlig situation – men mötet kunde genomföras utan några tekniska missöden.

– Det är en mycket ovanlig situation på alla sätt och vis att fullmäktige har vår- och höstmöte samtidigt och dessutom virtuellt. Coronaviruset har påverkat allt och alla i år, sa Tomas Långgård, ordförande för ÖSP när han öppnade fullmäktiges möte i måndags.

De enda som samlades på kontoret fysiskt i Vasa var verksamhetsledare Susanne West, ombudsman Fredrik Grannas och Conny Englund som fungerade som mötets ordförande. Resten av de drygt fyrtio ledamöterna medverkade i mötet på distans via Teams.

Mötet genomfördes utan några större problem och en orsak till det är att att de förtroendevalda inom ÖSP börjar vara vana. Ända sedan våren har merparten av alla möten ordnats virtuellt och det gäller också olika utbildningar och föreläsningar.

– När det kommer till förbundets verksamhet är det virtuella möten som gäller också i fortsättningen. Förbundsmötet den 15 december kommer däremot att ordnas som en hybridmodell där en del av deltagarna kan närvara fysiskt vid Yrkesakademin i Gamla Vasa. Men även då uppmanar vi merparten att delta via Teams, säger Långgård.

Vara på sin vakt mot viruset

Efter hösten står det klart att pandemin drabbar olika regioner olika hårt. I oktober var Vasa och Österbotten värst drabbat i hela landet, medan huvudstadsregionen nu återigen har stor spridning.

– Jag vill rikta en eloge till Vasa sjukvårdsdistrikt för hur man fick smittspridningen under kontroll snabbt i Österbotten. Men det är tydligt att vi får vara på vår vakt för nu tar smittspridningen i Helsingfors och Nyland fart igen. Som det ser ut nu kommer det att ta ända till våren eller till och med längre innan läget kan normaliseras och det trots att vi får ett vaccin, säger han.

Långgård konstaterade att jordbruket inte har påverkats så mycket ekonomiskt av den pågående pandemin. Tvärtom har jordbrukets image höjts när allmänheten började inse vikten av inhemsk produktion och hög självförsörjningsnivå.

– Det kändes som att vi fick uppbackning av samhället i våras. Däremot har det inte påverkat priserna nämnvärt utan fortsättningsvis dras jordbruket med låga producentpriser. Det är kämpigt för i stort sett alla sektorer, säger Långgård.

Han drar därmed slutsatsen att de stora handelsaktörerna fortfarande styr prisutvecklingen. Utöver det ställer också handeln egna krav på jordbrukarnas produkter och produktion trots att lagstiftningen är bland den hårdaste i världen.

– Handeln styr och förädlingsindustrin verkar gå med på kraven. Några exempel är krav på ägg från frigående höns och fri grisning och grönsaker förpackade i vissa lådor samt olika certifieringskrav som skapar kostnader för oss men något mervärde får vi inte ut.

– Samtidigt är importen av livsmedel stor trots att de inte är producerade enligt samma höga standard som här. Det är dubbelmoral, säger Långgård.

Minus blev plus

Han tog också i korthet upp jordbrukspolitiken och menade att EU:s långtidsbudget för 2021-2017 ur finskt perspektiv blev relativt bra.

– Finlands förhandlare med statsminister Sanna Marin i spetsen gjorde ett bra jobb på toppmötet i somras. Under nästa CAP-period tillkom det 400 miljoner euro till landsbygdsprogrammet och regionalstödet blev 100 miljoner euro. Utöver det får Finland 200 miljoner euro i ett specialstöd för coronaviruset.

– Det som till en början såg ut att bli ett minus blev med facit på hand ett plus, konstaterar han.

Kraven på klimat och miljö samt biologisk mångfald kommer däremot att öka, förutspår Långgård.

– För vår del nu gäller det att påverka den nationella beredningen och det är viktigt att vi är aktiva inom SLC och påverkar för våra näringar viktiga frågor. Kraven måste vara rimliga, säger han.

Och fortsätter:

– Vi kommer också jobba för onödig byråkrati och att stödet till unga odlare finns kvar samt att samma villkor gäller oavsett bolagsform. Utöver det måste stödet till trädgårdsodling, växthusodling och enmagade sektorn tryggas. Dessa frågor blir viktiga att bevaka under vårvintern.

Bevakar jaktfrågor

Långgård lyfte också vikten av att stamvårdande jakt på varg blir lagligt och nämnde medborgarinitiativet som nyligen behandlades i riksdagen.

– Den debatten var ett steg i rätt riktning, men jag tror ändå inte det räcker. Men på sikt måste vi lättare få ta bort problemindivider som exempelvis den i Björkö i höstas.

Han nämnde också vildsvinen som ser ut att etablera sig i Österbotten. ÖSP:s styrelse har uppmanat jaktvårdsföreningarna att vara uppmärksamma på den utvecklingen.

– Utöver det för vi fram vikten av att älglicenserna utnyttjas så att vi får bukt med stammen som är för stor lokalt. Vi ska också kalla markägarrepresentanter i jaktföreningarna till ett möte i januari och diskutera mål när gafflar för älgskötselområdet ska fastställas för flera år framåt. Det är viktigt att markägarna får sin röst hörd i förhandlingarna med jaktsidan, säger han.

Representation i vårens kommunalval är något som Långgård också lyfte fram.

– Kandidatnomineringen till kommunalvalet pågår som bäst. Att jordbrukarna får representation i kommunala organ är av största vikt. Det gäller att aktivera våra medlemmar så att så många som möjligt ställer sig till förfogande.

Läs också: ÖSP-fullmäktige diskuterade nyrekrytering och mjölkstöd