49387044862 E11A665Aa2 O
USA-myndigheten Small Business Administration har hamnat i blåsväder efter en bedrägerihärva med coronastöd för småbruk. Myndigheten leds av Jovita Carranza som tillsatts av Trumpadministrationen. FOTO: SBA/Jessica Seale
Jordbruk Globalt

Coronastöd till miljonbelopp
gick till fejkade USA-småbruk

Under den gångna sommaren betalade USA-myndigheten SBA sannolikt ut miljonbelopp som coronastöd till småbruk som inte ens existerar. Den slutsatsen drar myndigheterna efter avslöjandet av en bedrägerihärva i staten Ohio.

SBA (Small Business Administration) är en myndighet som beviljar snabba lån till småföretag och mindre jordbruk. Under sommaren betalade SBA i brådskande ordning ut rundhänta coronastöd till nödställda småbruk utan ingående granskning.

Tanken var att fördela obyråkratiska snabblån till företag i nöd. Lånen beviljades i snabb takt utan onödig kontrollbyråkrati. Det var vackert tänkt, men allt gick inte enligt ritningarna. Systemet läckte tydligen som ett såll.

Mindre nogräknade bedragare har utnyttjat den obyråkratiska administrationen, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Bedragarna har i snabb takt grundat ”nödställda” småföretag med rätt till specialstöden.

”Jordbruk” utan odlingar

Nu har ett särskilt dristigt fall nystats upp i Cleveland, Ohio. Bedragarna lät grunda åtminstone 72 småföretag med anknytning till jordbruk. Företagen registrerades på adresser i en stillsam förort.

I tre oansenliga småhus samsades officiellt en rad företag med lantligt klingande namn. Stödansökningar lämnades in av företag som ”Ohio Almond & Peanuts LLC” eller ”Agriculture Worms & Fertilizers LLC”.

Enligt Bloomberg ägs husen på ifrågavarande adresser av en person som för fem år sedan invandrade från Azerbajdzjan. Frånsett några träd och buskar finns inga synliga tecken på jordbruksverksamhet på tomten.

Bedragaren och hans medarbetare ansökte om sammanlagt 150.000 US-dollar i form av lån och övriga bidrag till ett värde av 183.000 dollar. Stöden beviljades. Enligt stödansökningarna arbetade 183 personer i företagen.

I samband med efterforskningar har ingen personal hittills påträffats, som skulle har varit sysselsatta med jordbruksverksamhet i de ifrågavarande företagen. Samma familjer har uppenbarligen också grundat talrika andra stödberättigade företag.

Enligt utredningar har samma personer grundat åtminstone 72 företag som har lyft krediter och stöd till ett sammanlagt värde av 7,2 miljoner dollar. Inget av företagen hade uppvisat tecken på jordbruksverksamhet då de lämnade in sina ansökningar.

Enligt reglerna får stöden inte beviljas företag som har grundats efter den 31 januari detta år. Enligt Bloomberg har 10.685 nödkrediter beviljats till företag som hade grundats senare. Detta gäller också de fejkade företagen i Ohio.

En utredning inom SBA tyder på att minst 22.706 krediter och 45.345 stödbeslut till ett sammanlagt värde av en miljard US-dollar har utbetalats till potentiellt icke-stödberättigade företag. Men skadorna kan vara betydligt större.

Kontrollen måste skärpas

Under en utfrågning i kongressen i oktober framgick att SBA denna sommar beviljade och utbetalade krediter i rekordtakt. Under två veckor beviljades krediter till ett sammanlagt belopp som under normala förhållanden fördelas inom en fjortonårsperiod.

Detta höjer givetvis risken för missbruk, medgav SBA:s generaldirektör. Som exempel redogjorde myndigheten för ett fall där 22 kreditansökningar hade skickats från en och samma IP-adress. Ansökningarna gällde 22 företag i sex delstater.

Krediterna motsvarade ett sammanlagt belopp av 1,9 miljoner dollar. Strax före utbetalningarna passade mottagarna på att ändra sina bankuppgifter med nya bank- och kontonummer.

Bedragare är och förblir bedragare, medgav SBA-chefen under utfrågningen. Myndigheten har lovat att skärpa sina kontrollmekanismer för att sänka risken för bedrägerier och missbruk av stödåtgärder.

Två ledamöter av det amerikanska representanthuset ska nu utreda omständigheterna kring skandalen. I fokus står en prövning av myndighetens interna kontrollprocesser och bristen på transparens i SBA:s mekanismer.