Fmge2
ÖSP:s fullmäktige höll kombinerat vår- och höstmöte virtuellt i måndags. Tekniken kan ha sina utmaningar, men inga missöden inträffade under mötets gång. Bland annat nyrekrytering och ett par motioner diskuterades på mötet.
Jordbruk SLC

ÖSP-fullmäktige diskuterade
nyrekrytering och mjölkstöd

Det är av stor vikt att unga nya jordbrukare blir en del av ÖSP. Den stora frågan är hur förbundet kan fånga upp den här gruppen. Utmaningen diskuterades på fullmäktiges möte.

– Den ungdomsverksamhet som ÖSP bedriver är viktig för att få ungdomar att engagera sig. Det gäller också att den är attraktiv så att vi lättare fångar upp nya jordbrukare som startat upp verksamheten, säger Tomas Långgård, ordförande för ÖSP.

Rekryteringen av nya medlemmar var den fråga som kanske diskuterades livligast på fullmäktiges kombinerade vår- och höstmöte i måndags. Frågan är mycket viktig inte minst med tanke på att antalet medlemmar som slutar är större än de som tillkommer.

– Medlemsavgifterna är betydande för ÖSP:s intäkter, men ännu har vi inte föreslagit att höja dem. Men intäkterna från avgifterna minskar för varje år i och med att gårdar avslutar verksamheten och på sikt måste vi göra något, säger Susanne West, verksamhetsledare för ÖSP.

Samarbetar med utbildarna

En orsak till att inte alla nya jordbrukare ansluter sig till ÖSP kan vara att de inte är medvetna om den viktiga verksamhet som bedrivs. Andreas Frostdahl från Nykarleby lokalavdelning undrade vilken typ av information förbundet ger till studerande.

– Vi har ett nära samarbete med utbildarna och föreläser exempelvis årligen på Yrkesakademin. Vi berättar om hur och med vad vi jobbar och om organisationens uppbyggnad, säger West.

Ombudsman Fredrik Grannas, som har ett nära samarbete med de unga inom ÖSP, fortsätter:

– Vi gör en hel del för att rekrytera studerande. Som exempel bjöd vi i början av året treorna på YA på pizza och diskuterade med dem och berättade om vad vi gör. Det jag märkte att det var helt nytt för dem. Meningen var att vi skulle ha gjort samma med studerande vid Lannäslund men då kom coronaviruset och ställde till det, säger han.

Mötets ordförande Conny Englund från Pedersöre lokalavdelning betonade vikten av den uppsökande verksamheten så att nya förmågor involveras i det arbete som förtroendevalda utför.

– En bra grej är att alla studerande vid lantbruksutbildningarna får lantbrukskalendern. När den delas ut vore det bra att förklara vad alla olika organisationer gör och vad förkortningarna betyder. För det är mycket att hålla reda på som ÖSP, SLC, NSP, ÅPF, ÖSL och så vidare. Här är det viktigt att förklara vad de olika organisationerna gör, säger han.

Styrelsen understöder

På mötet behandlades två motioner. Nykarleby lokalavdelning lyfte i sin motion fram skolmjölksstödet och det faktum att det i dagsläget endast beviljas för fettfri mjölk. Motionären vill att kommunerna ska ha möjlighet att få stödet för all mjölk som serveras i skolorna.

Förbundsstyrelsen understöder motionärerna i yrkandet att även andra än fettfria och fettsnåla mjölkprodukter borde omfattas av stödet. Därmed förespråkar styrelsen en lagändring och för motionen vidare till SLC.

– Det är en tid sedan vi lämnade in den här motionen men ärendet är fortfarande aktuellt. Det är viktigt att se helheten och att alla mjölk är drickbar – inte bara den fettfria, säger Frostdahl.

Tjöck lokalavdelning av ÖSP hade en motion om att investeringsstödet för täckdikning inte nu har fortlöpande ansökningstid och att det ställer till praktiska problem. Förbundsstyrelsen understöder motionen och för den vidare till SLC för fortsatt behandling. Målet är att en ändring ska fås till stånd till följande programperiod.

– Det här vore verkligen ett steg i rätt riktning att få det här ordnat. Jag har själv bistra erfarenheter av olika täckdikningsprojekt så det är positivt om SLC kan ta itu med problemet, säger Kjell Utfolk från Tjöck lokalavdelning.

Läs också: ÖSP:s ordförande: ”Vi måste fortsättningsvis vara på vår vakt mot coronaviruset”