Jordbruk Globalt

Ryssland planerar
exportavgift på vete

Den ryska regeringen planerar ett åtgärdspaket som syftar till att stabilisera landets livsmedelsförsörjning och matpriserna. En central åtgärd blir en exportavgift på vete, som ska träda i kraft den femtonde februari.

Den ryska livsmedelsmarknaden har hamnat i gungning. Priset på mjöl och bröd har stigit och växtoljor, socker och andra livsmedel har blivit dyrare. En bidragande orsak är den starka exporten. Samtidigt har befolkningens inkomster sjunkit under coronakrisen.

Ryssland är en av världens viktigaste exportörer av spannmål, men snart slår regeringen på bromsarna. De ryska spannmålskvarnarna och livsmedelshandeln har redan länge fordrat åtgärder som stoppar prisutvecklingen.

Enligt bland annat Reuters ska en exportavgift på vete införas under perioden mellan den 15 februari och 30 juni. Avgiften blir 25 euro per ton. Om exportvolymerna trots detta överstiger kvoten, kan avgiften höjas till 100 euro per ton.

Därutöver planeras en kvot som begränsar exporten av vete, råg, korn och majs till 17,5 miljoner ton under samma period. Förhoppningen är att exportkvoten ska sänka risken för ytterligare prishöjningar.

Regeringen har sannolikt kalkylerat in nya problem för den inkommande säsongen. Prognosinstitutet Socecon har nyligen sänkt skördeförväntningarna för 2021 års veteskörd från 81,0 miljoner ton till 76,8 miljoner ton.