Sockerbetor
Det produktionskopplade stödet för sockerbetor höjs med cirka 50 euro per hektar. Staten kommer också att ordna med transportstöd, i praktiken subventionera sjötransporter, om ålänningarna börjar odla sockerbetor igen. Den allmänna transportersättningen för 2020 års sockerbetor fastslogs samtidigt till 1 miljon euro, en förhöjning med 200.000 euro.
Jordbruk

Nationella stöduppgörelsen klar:
Positiv signal till sockerbetsodling

Den nationella stöduppgörelsen för 2021 godkändes på måndagen av Jord- och skogsbruksministeriet och intressegrupperna. Det produktionskopplade stödet för sockerbetor höjs med cirka 50 euro per hektar. Det finns också en skrivning om att ordna med transportstöd, i praktiken subventionera sjötransporter, om ålänningarna börjar odla sockerbetor igen.

Det produktionskopplade stödet för sockerbetor höjs med cirka 50 euro per hektar för 2021 och det finns en samsyn bland parterna om att detta fortsätter också under 2022. För att finansiera de högre produktionskopplade stöden till socker flyttas anslag från C-områdets produktionskopplade stöd till nöt.

Denna förändring kompenseras på C-området med ett högre nordligt stöd, ändå så att stödbalansen mellan de olika områdena bibehålls.

Stöduppgörelsen innehåller också en skrivning om att se över transportersättningen för sockerbetor från Åland. Det här förutsätter givetvis att sockerbetsodlingen kommer i gång nästa odlingssäsong, 2021.

På Åland har det inte odlats sockerbetor sedan sockerbruket i Salo i Egentliga Finland stängde. Om odlingen på Åland kommer i gång börjar alltså staten subventionera sjötransporter för de åländska sockerbetorna.

Den allmänna transportersättningen för 2020 års sockerbetor fastslogs till 1 miljon euro, det här är en förhöjning med 200.000 euro.

Stödet till proteinväxter på samma nivå som i år

Det produktionskopplade stödet för protein- och oljeväxter kommer 2021 att bibehållas på samma nivå som under odlingssäsongen 2020.

Den enmagade sektorn beräknas få en stödhöjning både på AB och C-området i och med mindre aktiverade referensmängder på AB-området.

Det finns också en skrivning i stöduppgörelsen om att man vill förbättra situationen inom nötköttsproduktionen och det är främst den aktuella kalvbristen som avses. Stöden och reglerna som berör sektorn kommer enligt uppgörelsen att ses över under 2021, bland annat vill man förlänga uppfödningstiden och höja slaktvikterna.

Enligt stöduppgörelsen blir budgetmedel för ungefär 9,5 miljoner euro inte fördelade. Det betyder med andra ord att de här medlen finns tillgängliga för eventuella behov under 2021, till exempel känner man inte ännu till alla effekter av coronapandemin eller Brexit.