Jordbruk

Löken gav mer än
potatisen på Åland

Det åländska lantbruket sålde produkter för 27,4 miljoner euro år 2020, vilket var drygt 1,5 miljoner mer än föregående år.

Lök och vete svarade för de största ökningarna. Lök av olika slag såldes för drygt 4 miljoner euro och passerade därmed potatisen som inbringade 3,7 miljoner vilket var en minskning med ca 400.000 euro från 2019.

Äppen var liksom föregående år den enskilt största grödan ooch såldes för närmare 7 miljoner euro. På andra plats kom mjölken med en försäljning på 6 miljoner vilket motsvarar en dryg femtedel av lantbrukets total intäkter.

Intäkterna från nöt- och fårkött sjönk en aning, medan äggförsäljningen hade en volymökning på ca 35 ton.

Uppåt på spannmålssidan

På spannmålssidan närapå fördubblades försäljningsintäkterna jämfört med år 2019 till 1,4 miljoner euro. Ökningen skedde framför allt för vete, men även försäljningen av korn och havre ökade medan försäljningsintäkterna för råg och oljeväxter minskade.

Här bör dock noteras att den spannmål som används på den egna gården eller ingår i handeln mellan gårdar inte finns med i Ålands statstik- och utredningsbyrås statistik.

Trädgårdsväxterna, alltså frukt och grönsaker, inbringade totalt 13,2 miljoner euro vilket är en ökning med 1 miljon jämfört med 2019. Av den summan står intäkterna från äppel för omkring hälften eller 6,7 miljoner.

På grönsakssidan utgör löken den näst största produkten långt före isbergssallat, tomat, kinakål, bladselleri, purjo, morot och palsternacka. Bland trädgårdsväxterna finns totalt närmare sjuttio olika grönsaker, frukter och bär.

De senaste åren har trädgårdsprodukterna stått för en större andel av den åländska lantbruksförsäljningen än husdjursprodukterna och 2020 års siffror följer samma trend.

Övrig växtodling, det vill säga spannmål och potatis, har återhämtat sig från 2018 års rekordlåga andel då Åland drabbades extra hårt av torkan.

Räknat i löpande priser var det åländska lantbrukets totala försäljning i fjol den den största sedan EU-inträdet 1995. Men omräknat i 2020 års indexjusterade priser sålde det åländska jordbruket för över 30 miljoner euro år 1997.