SLC - Kottpriser4
Atria både sänkte – och höjde producentpriserna

För snart två veckor sedan meddelade Atria om prisförändringar. Samtidigt som priset för ungnöt, det vill säga för tjurar och kvigor, sänktes med 3 cent per kilo så höjdes kopriset med i medeltal 16 cent per kilo.

SLC - Kottpriser2
”Sänkningen kom olägligt”

Många köttproducenter höjde på ögonbrynen förra veckan när Atria och andra köttförädlare sänkte producentpriset med tre cent per kilo. Sänkningen kom i ett läge när konsumtionen av nötkött verkar ha ökat i och med coronavirusepidemin.

SLC - Kottpriser8
Han ser prishöjningen som kompensation

Kopriset har stigit mycket de senaste månaderna. Atrias senaste höjning välkomnas av mjölkproducenten Mats Enqvist i Purmo i Esse.

Östeuropa kritiserar kommissionens gröna giv

EU-kommissionen vill driva igenom sin gröna giv för klimatet trots coronakrisen. Samtidigt växer motståndet i flera östeuropeiska länder. Tjeckien och Polen anser att EU inte har råd med nya klimatåtgärder i det rådande läget.

EU uppmanas senarelägga strategin från jord till bord

EU-parlamentets konservativa EPP-grupp uppmanar kommissionen att senarelägga lanseringen av den tilltänkta ”Från jord till bord”-strategin. Tidpunkten är olämplig med tanke på den pågående coronakrisen.

SLC - P041563 30324
EU reviderar långtidsbudgeten

Coronavirusets utbredning sprider allt större ringar i Europa. Nu ska EU-kommissionen förbereda ett nytt förslag till långtidsbudget för åren 2021-2027.

Valtras traktorfabrik lägger produktionen på is

Traktorfabriken i Suolahti (AGCO) har lagt ner produktionen sedan senaste måndag.

JSM bereder ett stödpaket för landsbygdsföretag

På grund av den marknads- och produktionsstörning som coronaviruset orsakar bereder Jord- och skogsbruksministeriet under ledning av minister Jari Leppä ett stödpaket för jordbruket och livsmedelsekonomin.

SLC - Betodlare1
Christian och Martin Hoijar årets sockerbetsodlare 2020

Christian och Martin Hoijar har i början av mars korats till årets sockerbetsodlare 2020. Helsingbyduon uppmärksammas för sina exemplariska och innovativa insatser inom näringsgrenen.

EU kräver resefrihet för säsongarbetare

Personer som arbetar inom livsmedelsproduktionen ska obehindrat få resa över gränserna för att sköta sitt jobb. Det fastställer EU-kommissionen i en ny riktlinje för yrkesgrupper som är nödvändiga för bekämpningen av coronaviruset.

SLC - 49697674562 Fc971A655C O
EU bevakar agrarmarknaden och förbereder nya krisåtgärder

De krisdrabbade sektorerna inom EU-jordbruket kan räkna med ett starkt stöd från kommissionens sida. Det lovade agrarkommissionär Janusz Wojciechowski senaste vecka inför ländernas jordbruksministrar. Många länder efterlyser bland annat stödköp.

Rauch till Turun Konekeskus

Turun Konekeskus blir importör och återförsäljare för Rauch i Finland från och med hösten 2020.