Insändaren: Den inhemska matproduktion i fokus under undantagsförhållanden

Vi är inne i en historisk period i Finland. Statsminister Sanna Marins regering deklarerade att undantagsförhållanden nu råder i Finland. Vi har aldrig tidigare använt dylik lagstiftning under fredstid, påpekar Henrik Wickström, vice ordförande i Svenska folkpartiet.

SLC - P037748 465511
EU och femton andra länder löser handelstvister utan Trump

USA:s president Donald Trump blockerar sedan förra hösten det viktiga tvistlösningssystemet inom handelsorganisationen WTO. Nu har EU och femton länder enats om en gemensam lösning – utan USA.

SLC - Lamm1
Påsken är högsäsong på Bovik

Emmi Nurmi, som vid generationsväxlingen för ett drygt år sedan tog över föräldragården Bovik i Snappertuna, har händerna fulla. Lamningen som i år räckte sju veckor är avklarad, men ett femtiotal lamm matas med tuttflaska så det är många munnar som skall mättas flera gånger om dagen. Och ett ivrigt bräkande i fårhuset.

SLC - Fo Nummer 2 B Webben
Kritik mot att väglag måste ha FO-nummer för att öppna bankkonto

Sedan den första mars måste väglag ha ett FO-nummer för att kunna ha ett bankkonto. Något som ställer till det för många väglag. Stig Simons, som är ordförande för nio väglag i Närpes, är mycket kritisk.

Norrback: Lagstiftningen kunde vara tydligare

Riksdagsman Anders Norrback (SFP) har tagit kontakt med Finansinspektionen om systemändringen som bankerna nu har gjort. Enligt honom kunde lagstiftningen vara tydligare.

SLC - Vilt Aboland Hjortar
Viltcentralens Hermansson: ”Nu ska vi slå fast konkreta och numeriska mål”

Lukes rapport om vitsvanshjortstammen (27.3) berättar att stammens tillväxt brutits.

Arbetsgivare ska få hjälp att hitta säsongarbetskraft

I Finland uppskattas behovet av arbetskraft uppgå till ca 15.000 arbetare och t.ex. enbart i Österbotten uppskattas behovet vara ca 1.500 arbetare. Detta behov blir verklighet speciellt på våren och på sommaren. Därför kommer NTM-centralen i Österbotten nu att sammankalla aktörer för att fundera på hur man gemensamt kan framskrida i ärendet och stödja branschen.

SLC - Kaijus Ahlberg
Producenterna måste hitta alternativ till restaurangbranschen

För producenter som främst levererar till restauranger gäller det att snabbt göra anpassningsåtgärder, säger växthusodlare Kaijus Ahlberg. Stödåtgärder behövs också för att primärproducenterna ska klara det svåra läget.

SLC - Jord 1
Nytt läge för restaurangerna – fine dining blir take away

Fram till slutet av maj är det bara take away som gäller för restaurangerna. Restaurant Jord är en av restaurangerna som bestämde sig för att anpassa sig till situationen, trots många osäkerheter.

Stödutbetalningarna fortgår som normalt

Livsmedelsverket ser till att stödansökningen och utbetalningen av stöd löper som de ska också i den rådande exceptionella situationen. Förberedelserna för jordbrukarnas samlade stödansökan fortgår enligt planerna. Den samlade stödansökan öppnas 27.4 och slutar 15.6.

SLC - Utskott1
Brist på arbetskraft och utsäde orosmoln för trädgårdsutskottet

SLC:s trädgårdsutskott hade i onsdags ett videokonferensmöte där man konstaterade att situationen i coronapandemins kölvatten är väldigt osäker för många odlare när nästan hela Horeca-sektorn i form av hotell, restauranger, catering och även många andra storkök tvingas stänga.

SLC - Utskott2
Harry Söderberg söker arbetskraft via Facebook

Växthusodlaren Harry Söderberg som i Finström Ämnäs odlar bär i växthus, tunnlar och på friland hade innan gränserna stängdes bokat in ett tiotal utländska säsongsanställda. Via Facebook har han nu sökt ersättande lokal arbetskraft.