Varroa
Varroakvalster är ett globalt problem i biodling. På bilden syrabehandling mot varroa i Tyskland. De svarta prickarna är döda kvalster.
Jordbruk

Dödlig parasit drabbade åländska biodlingar

Efter 36 år som helt fritt från den dödliga bisjukdomen varroa har kvalstret i sommar påträffats i två av totalt 16 bikupor på Brändö i Ålands nordöstra skärgård.

Men Ålands Biodlarförenings ordförande Yngve Påvall verkar inte särskilt oroad trots att det ännu inte är klart hur man ska trygga Ålands status som varroafri region vilket officiellt bekräftades av EU 2013.

- Nu måste föreningen diskutera med Livsmedelsverket Evira och landskapsregeringen. Problemet är att landskapsveterinären Mohammad Jaber Alipour har varit borta från jobbet, säger Påvall.

Sjukdomen varroa som på ett par tre år tar död på det europeiska honungsbiets samhällen har inte funnits på Åland sedan 1985. Då brände nämligen ålänningarna smittade bikupor som hade tagits från Östnyland.

Efter flera års målmedvetet arbete erkände sedan EU år 2013 Åland som unionens enda varroafria område. Tack vare detta har åländska biodlare bland annat kunnat fortsätta att exportera bidrottningar och andra bin till Island så att sjukdomen inte heller har spritt sig dit.

Smitta från fastlandet

Finlands biodlarförbunds ”hälsoprofet” Maritta Martikkala hjälpte ålänningarna med provtagningarna när de åländska biodlarna för cirka tio år sedan ville påvisa att varroa inte fanns i landskapet.
Ända sedan dess har hon varje år tagit nya prover på Åland. Men nu i sommar när hon på sin semester tog nya prover runt om på Åland visade det sig att två kupor på Brändö blivit smittade med varroa.

Brändö är den åländska kommun som ligger närmast finländska fastlandet och därför är det inte förvånande att varroa påträffats just i den kommunen.

Enligt Påvall kan det handla om någon bi som drivit till Åland med östliga vindar.

Kan säljas eller brännas

Honung från varroasmittade bin är inte farlig för människan och därför kan också Brändös drabbade biodlare skatta sin honung som vanligt.

Men för att på nytt utrota varroa på Åland kan Brändös bin exempelvis säljas till fastlandet, där smittan redan finns överallt. Sedan ska hela Brändö kommun vara helt fritt från bin under hela hösten och vintern. Då försvinner varroakvalstren eftersom det inte finns några värddjur för dem och sedan kan nya friska bin flyttas till Brändö våren 2022.

Enligt Ålands radio har Evira dock redan bestämt att inga bin från flyttas till eller ifrån Brändö, men detta är troligen ett beslut som måste fattas av landskapsregeringen.

En annan möjlighet för att göra Brändö varroafritt är att samtliga bisamhällen sätts i frysbilar som körs till destruktionsanläggningen i Honkajoki nordost om Björneborg för att brännas upp med kupor och allt.

Ålands biodlarförening har också föreslagit att de drabbade biodlarna skulle ersättas ekonomiskt med 300 euro för styroxkupor och 400 euro för träkupor, men förhandlingarna om priset ska ännu fortsätta.

Testar också kupor mot amerikanska yngelrötan

Trots allt ser Yngve Påvall fortfarande mycket ljust på den åländska biodlingens framtid.

Föreningen har bland annat fått 9.000 euro i så kallade Paf-pengar för att kontrollera att de totalt 1.200 bikupor som finns på Åland inte heller är drabbade av den amerikanska yngelrötan, som är ett stort gissel för biodlare runt om i världen.

Den här veckan har man skickat prover från 341 åländska bikupor till ett laboratorium i Uppsala som är specialiserat på att analysera förekomsten av yngelröta i Sverige.