Valtras traktorfabrik lägger produktionen på is

Traktorfabriken i Suolahti (AGCO) har lagt ner produktionen sedan senaste måndag.

JSM bereder ett stödpaket för landsbygdsföretag

På grund av den marknads- och produktionsstörning som coronaviruset orsakar bereder Jord- och skogsbruksministeriet under ledning av minister Jari Leppä ett stödpaket för jordbruket och livsmedelsekonomin.

SLC - Betodlare1
Christian och Martin Hoijar årets sockerbetsodlare 2020

Christian och Martin Hoijar har i början av mars korats till årets sockerbetsodlare 2020. Helsingbyduon uppmärksammas för sina exemplariska och innovativa insatser inom näringsgrenen.

EU kräver resefrihet för säsongarbetare

Personer som arbetar inom livsmedelsproduktionen ska obehindrat få resa över gränserna för att sköta sitt jobb. Det fastställer EU-kommissionen i en ny riktlinje för yrkesgrupper som är nödvändiga för bekämpningen av coronaviruset.

SLC - 49697674562 Fc971A655C O
EU bevakar agrarmarknaden och förbereder nya krisåtgärder

De krisdrabbade sektorerna inom EU-jordbruket kan räkna med ett starkt stöd från kommissionens sida. Det lovade agrarkommissionär Janusz Wojciechowski senaste vecka inför ländernas jordbruksministrar. Många länder efterlyser bland annat stödköp.

Rauch till Turun Konekeskus

Turun Konekeskus blir importör och återförsäljare för Rauch i Finland från och med hösten 2020.

Samarbetsprojekt om nytta av gödsel

HKScan, svingården Emomylly Oy, Raisio samt John Nurminens Stiftelse har kommit överens om ett samarbetsprojekt vars målsättning är att jämna ut den regionala näringsbalansen och minska näringsutsläppen i Östersjön.

Ny förening främjar Finlands svenska matkultur

På lördagen grundades Finlands Svenska Måltidsakademi rf – en förening som har till uppgift att främja, visa fram och berätta om Finlands svenska matkulturs ideal och värderingar, historiska traditioner, samtida tillämpningar av matkulturarvet, och även ta fram idéer om nyskapade innovationer som är förankrade i traditionen.

Vägföreningen vädjar till kommunerna om flexibilitet

Då normala väglagsmöten nu på grund av pandemin är omöjliga eller åtminstone väldigt besvärliga att ordna, är man i många kommuner rädd att man inte får in sina årliga stödansökningar i tid.

SLC - Frilandsodl Skordearb Ligg
Finland behöver 1500 säsongsarbetare till våren - coronaepidemin sätter käppar i hjulen

Jordbruks- och trädgårdsproduktionen samt skötsel av produktionsdjur är för tillfället de mest kritiska branscherna i fråga om behov av säsongsarbetskraft och behöver 1500 arbetstagare till våren. Det här framgår av en kartläggning som ministeriernas gemensamma tjänstemannaarbetsgrupp gjort.

Vitsvanshjortstammens tillväxt har avstannat

Stammen av vitsvanshjort i Finland vintern 2019–2020 bestod av cirka 109 000 individer. Stammen minskade från året innan med 2,5 procent. Stammens avkastning uppskattades till 59,5 procent. Det här uppger Naturresursinstitutet Lukes forskare.

Minneslistan

Huvudstödansökan öppnar 27.4. Ansökningsguiden har publicerats. Förskotten på växthusstöd betalas ut från och med 17.4.