ProAgria drar i gång med växtodlingsrapporterna

Landsbygdsrådgivningen ProAgria börjar nu rapportera om hur våra vanligaste odlingsgrödor utvecklas i regelbundna växtodlingsrapporter.

Atria samarbetar med japansk restaurangkedja

Atria har slutit ett samarbetsavtal med en japansk restaurangkedja och kommer att exportera finländskt, antibiotikafritt griskött till Japan.

Fjäderfäkött och hönsägg får nu exporteras till Singapore

Finland har fått ytterligare tillstånd för att exportera livsmedel till Singapore. Singaporemyndigheten beviljade denna vecka exporttillstånd för fjäderfäkött och hönsägg, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Föreningsmöten kan senareläggas eller ordnas på distans

Riksdagen har godkänt en tillfällig lagstiftning som möjliggör för föreningar en senareläggning av föreningsmöten samt att hålla dem på distans. Lagen stadfästes av presidenten 30.4 och är i kraft 1.5-30.9.2020.

USA förhandlar om avtal med britterna

Tre månader efter Storbritanniens utträde ur EU har de första samtalen startat om britternas framtida handelsförbindelser med USA. Videokonferensen ska enligt regeringen ta två veckor i anspråk.

SLC - Ftime3
Farmer Time – ett nytt sätt att visa upp lantbruket

Jordbruket har länge eftersträvat att öppna upp och visa verksamheten för allmänheten. Nu sker det enkelt via projektet Farmer Time. Ett nytt koncept där producenter via en smarttelefon eller pekplatta kan vara i kontakt med till exempel en grupp elever.

EU och Mexiko enades om förnyat handelsavtal

EU och Mexiko har förhandlat fram ett förnyat och moderniserat handelsavtal. Enligt handelskommissionär Phil Hogan gynnar avtalet bland annat den europeiska exporten av jordbruksprodukter.

Ålandsmejeriet minskar 5,5 heltidstjänster

Ålandsmejeriet ÅCA har avslutat sina samarbetsförhandlingar och minskar antalet anställda inom bageri, personalkök, sälj och produktion. Detta resulterar i tre uppsägningar samt andra arrangemang för 2,5 personer.

Valio börjar distribuera laktosfritt mjölkpulver i USA

Valio har inlett samarbete med amerikanska Palmer Holland för att börja distribuera laktosfritt mjölkpulver i USA, skriver koncernen i ett pressmeddelande.

WTO-länder vill trygga handeln under coronakrisen

Både stora industriländer och mindre nationer inom världshandelsorganisationen WTO och den internationella valutafonden IMF vädjar för en öppen handel med jordbruksprodukter under coronakrisen.

SLC - P041733 525962
EU lade fram coronapaket med åtgärder för jordbruket

EU-kommissionen lade på måndagen fram ett stort paket med nya stödåtgärder för de sektorer inom jordbruket som drabbas hårdast av coronakrisen. Åtgärderna omfattar bland annat privat lagring och flexiblare program för marknadsstöd.

Mottagare av avträdelsestöd får möjlighet till lönearbete under coronakrisen

​På grund av coronakrisen har behovet av arbetskraft inom primärproduktionen ökat. Jord- och skogsbruksministeriet bereder en lagändring som tillåter personer som är berättigade till avträdelsestöd att tillfälligt arbeta till exempel i kritiska uppgifter inom primärproduktionen under undantagsförhållanden.