Img 0525
Jan-Ole och Gallina Sandås har redan seriösa kontakter i Kina som är intresserade av att importera stora mängder aroniabär från Finland.
Jordbruk

Förädlingsföretag söker
kontraktsodlare av aronia

Bärförädlingsföretaget Ab Finnish Superberries Oy vars produktionsanläggning är förlagd till Korsholm söker nu fler kontraktsodlare av de hälsosamma superbären. Företaget önskar kunna göra upp kontrakt på att köpa in bär från ytterligare 200 hektar nästa år, något som i praktiken betyder 2-3 miljoner kilo mer bär inom några år.

Det relativt nygrundade företaget som drivs av Jan-Ole och Gallina Sandås tillsammans med Jan-Oles bror Sten-Erik odlar själva aronia på 25 hektar sedan fyra år tillbaka. Eftersom de önskar större skörd än vad den egna arealen kan uppbringa har de i år gjort kontrakt på att köpa in bär från cirka 100 hektar fördelat på fem olika kontraktsodlare och förhandlar med ytterligare två.

Allt fick sin början när Jan-Ole Sandås för fyra år sedan tog över hemgården i Munsala i Nykarleby. Tillsammans med hustrun Gallina beslöt de sig för att satsa på aronia och planterade till en början ut bärbuskar på en areal om 17 hektar.

Att paret vågade satsa stort på den aningen ovanliga grödan berodde på att de hade fått en förfrågan av en kinesisk kontaktperson ifall de skulle kunna exportera 100 ton aroniabär till Kina. Att nå upp till dylika mängder kräver dock flera år av odling och som jämförelse kan sägas att deras egen första skörd gav ett par ton bär.

För att skördemängden ska börja vara i den skala som behövs för att man ska kunna tänka på export behövs bärodling på uppemot 300 hektar. Uppskattningsvis 90 procent av den framtida skörden kommer att börja exporteras och företaget har redan tre seriösa kontakter i Kina.

Därför söker de nu fler odlare som är intresserade av att odla ekologiska aroniabär på kontrakt för tolv år, en aroniabuskes halva livstid.

Img 0596
I år har Finnish Superberries beställt och levererat 150.000 plantor till olika odlare. Nästa år beräknas antalet bli 650.000.

Ta kontakt inom augusti!

Den som är intresserad av att börja odla aronia på kontrakt kan kontakta företaget senast i månadsskiftet augusti/september.

– Man måste inte ha bestämt sig helt då ännu, säger Jan-Ole. Men om någon vill diskutera höstplantering så är det nu som gäller. Ifall någon vill vänta till våren bör de kontakta oss senast i februari.

Priset på en aroniaplanta i år är 1,60 euro och det ryms 2.500 stycken på ett hektar. De ska planteras med 60 centimeters mellanrum och med fem meter mellan raderna. Buskarna behöver växa ihop till en häck för att underlätta skörden som görs med en specialtröska.

Mellan raderna kan grässorter som exempelvis klöver och olika svingelsorter sås in. Gräset klipps ner tre gånger per säsong och ger kväve åt jorden när de förmultnar. Utöver det gödslar man enbart med kalium.

– En del odlare kan använda gräset som finns i mellanrummet till annat, det är bara bären som de ska leverera till oss, säger Gallina.

– Aronia är en tålig buske som vill ha det rätt kargt för att ge bra med bär, förklarar Jan-Ole. Det ska vara bra uppgödslat när man anlägger, men efter det sköter odlingen sig själv ganska långt.

Det är ovanligt att bärbuskarna angrips av sjukdomar, då är älgar och andra klövdjur ett större hot.

Det fick paret bittert erfara under fjolåret då älgarna gnagde i sig kvistar och skott på 12 hektar. Numera finns det elstängsel runt odlingarna och med det är det problemet löst.

Img 0505
Planteringsmaskinen plogar upp en fåra dit plantan läggs, sedan fyller två schaktblad igen jorden varpå två hjul kör ner den.

Tåliga plantor

Efter plantering räcker det två år innan en planta ger skörd. Aroniabusken ska tas ner helt en gång efter 9-10 år och efter det räcker det också två år tills den åter ger full skörd.

En aroniabuske ger bra skörd i cirka 25 år. Buskarna blir ungefär 2,5 meter höga och behöver en del frisering ibland.

– Plantorna är tåliga så det är ingen risk att de fryser bort, hävdar Jan-Ole. Aronia blommar i juni och gör snabbt kart, så det är bara under en kort tid som det finns risk för frostskador.

Han förklarar att aronia har en tjock långrot som går 4,5 meter djupt samt tunnare nätrötter som ligger ytligare. De tar upp vatten och skickar upp vitaminer och mineraler som får bären att mogna. Det dubbla rotsystemet gör att aronia hittar vatten för att överleva på sommaren och kan ladda upp för kommande säsong under hösten.

Aronia trivs inte i skugga så det är bra om det inte finns skog i närheten. Helst ska raderna planteras i nordsydlig riktning, då får de tillräckligt med ljus.

Finland är en ypperlig plats när det kommer till aroniaodling. Här finns gott om soltimmar på sommaren vilket ger bären en hög vitamin- och oxidanthalt. På hösten kommer det tillräckligt med regn som buskarna behöver och det ger bären en jämnare smak när de innehåller mer vätska.

– Vi skördar bären då de är tillräckligt söta, berättar Gallina. Vi mäter sockerhalten i brix – en skala som används inom livsmedelsindustri och vinframställning och som anger innehållet av socker i en vattenlösning – så vi vet att vi skördar dem mogna vid 21-22 brix.

Skördetiden som är kort och intensiv infaller vanligtvis i månadsskiftet september/oktober.

Img 0488
Bären skördas med hjälp av en specialskördetröska som effektivt rensar bort kvistar, löv och annat skräp.

Långsiktigt perspektiv

– Att börja odla aronia kräver en initial investering i buskar, men den betalar bort sig med jordbruksstöd på ungefär tre år, menar Jan-Ole.

Under det första året kommer inga bär alls och under det andra endast lite.

Aroniaodling kräver ett långsiktigt perspektiv och för den som inte har odlat ekologiskt tidigare krävs även en omställningstid på ett par år. Efter fem år kan man räkna med omkring 6-7 ton bär per hektar.

Priset är 1 euro per kilo och stöden för att odla aronia ligger på 1.200 euro per hektar.

En liten maskinpark kan behövas. Planteringsmaskinen kostar under 2.000 euro plus moms, medan aroniabärtröskan går på 25.000 euro och uppåt. Dessutom behövs det en trädeshack eller någon typ av rotormaskin.

– Man kan vara flera om samma tröska, säger Jan-Ole. På upp till 50 hektar klarar man sig med en tröska och vi hjälper till med allt från att skaffa plantmaterial till maskiner.

– Att odla aronia är ett miljövänligt alternativ, fortsätter han. Buskarna bygger upp och förbättrar jordmånen eftersom de är självdränerande och därmed luckrar de upp marken kring rötterna.

Img 0416
Förädlingsföretaget tillverkar kallpressad, pastöriserad aroniamust och ett aroniapulver som lufttorkas på låg temperatur. Fyra deciliter bär ger en deciliter must, medan ett kilo bär ger 100 gram pulver.