10132020112643 Pm
Det gentekniskt förändrade HB4-vetet utvecklas i Argentina men Brasilien visar det största intresset. FOTO: Bioceres
Jordbruk Globalt

Argentina godkänner
kommersiellt GMO-vete

Argentina har som första land i världen godkänt odling av ett gentekniskt förändrat vete för kommersiella syften. Den inhemska sorten HB4 har utvecklats av det argentinska företaget Bioceres, men det största intresset finns i grannlandet Brasilien.

Den nya vetesorten är härdig mot torka och tolerant mot ogräsmedlet glufosinat ammonium. Men det kan ännu dröja ett tag innan HB4 blir kommersiellt tilglänglig på den öppna marknaden.

Frisläppandet av HB4-vetet har skapat oro bland de argentinska exportörerna av spannmål. Branschen befarar att viktiga inköpare riskerar att rata den genförändrade sorten, eftersom GMO-vetesorter är förbjudna, åtminstone tillsvidare.

Argentinas grannland Brasilien kan bli den viktigaste marknaden för Bioceres. De brasilianska odlarna har visat ett stort intresse för torkresistenta, genetiskt modifierade vetesorter. Landet försöker utvidga sin självförsörjning av baslivsmedel.

Motiverades av kriget i Ukraina

Brasilien är beroende av inhemsk matproduktion och satsar stort på forskning och utveckling inom jordbruket. Den statliga forskningsmyndigheten Embrapa samarbetar tätt med Bioceres med avseende på genmodifierade vetesorter.

De brasilianska huvudgrödorna soja och majs produceras nästan uteslutande med genmodifierat utsäde. Embrapa fick nyligen klartecken från Brasiliens myndighet för biosäkerhet att så ett genetiskt modifierat vete på ett försöksfält.

Försöken inleddes direkt efter Rysslands invasion av Ukraina. Det brant stigande vetepriset uppmuntrade brasilianarna att skrida till verket. Brasilien är världens största exportör av sojabönor men nettoimportör av vete. Det skulle man gärna ändra på.

Brasiliens byrå för biosäkerhet CTNBio beviljade tillståndet för försöket i mars månad i området Centre West Cerrado, som traditionellt används för odling av soja och majs. Försöket ska testa hur vetet klarar sig i savannregioner.

Nästan 90 procent av det brasilianska vetet odlas i det fuktiga klimatet i landets södra och västra delar. Myndigheterna väntar goda resultat av GMO-vetet. Därmed vill president Jair Bolsonaro minska landets beroende av livsmedelsimport från grannlandet Argentina.

Oceanien öppnar för GMO

Bolsonaro och hans regering hänvisar till undersökningar som tyder på att 70 procent av brasilianarna accepterar genmodifierat vete. Enligt regeringens kalkyler har Brasilien kapacitet att producera upp till 23 miljoner ton vete per år.

Vetet från Bioceres väcker också intresse på annat håll i världen. Enligt webbsajten Transgen.de godkände Australien och Nya Zeeland förra månaden försäljning och användning av livsmedel som innehåller Bioceres HB4-vete.

Tillståndet är uttryckligen begränsat till importerade livsmedel som innehåller genmodifierat vete. Det kan till exempel gälla mjöl, bröd, pasta, kex eller andra liknande bageriprodukter. Ländernas matsäkerhetsmyndighet FSANZ klassar produkterna som trygga.

Enligt FSANZ ger vetet från Bioceres upp till 20 procent större skördar under extrem torka, jämfört med konventionella sorter. Resistensen mot torka är en utomordentlig trumf i Australiens torra och heta klimat, argumenterar de lokala producenterna.

Genmodifieringens kritiker hävdar att Bioceres framför allt försöker utnyttja marknaderna i Australien och Nya Zeeland för att skapa möjligast stor uppmärksamhet. Det egentliga syftet är att marknadsföra HB4 på hemmaplan i Sydamerika.