20220601 095100
Odlingsförsök med höståkerböna i Österbotten och Nyland har inte burit frukt under den gångna vintern som var lång och sträng. Så gott som alla plantor gick under.
Jordbruk

Tufft och kärvt för
höståkerbönan i Finland

I höstas påbörjades en rad odlingsförsök med höståkerböna både i Österbotten och Nyland. Under vårmånaderna har det stått klart att grödan har mycket svårt att övervintra i det finländska vinterklimatet. Men odlingsförsöken kommer att fortsätta framöver.

I september-oktober förra året kördes testodlingar av den tyska höståkerbönesorten Augusta igång bland annat hos producenter i Solf, Yttermark, Lappfjärd och Sjundeå. Utsädesmängden låg i genomsnitt mellan 160-240 kilo per hektar.

På grund av en ovanligt lång och kall vinter 2021-2022 har de inhemska odlingsförhållandena emellertid visat sig vara allmänt ogynnsamma för grödan, informerades det om på ett webbinarium som Eko-mjölkprojektet och Naturcom arrangerade den första juni.

Också i de sydligare delarna av landet rådde det ovanlig sträng köld redan i början av december. Ett tjockt istäcke i fälten har också bidragit till att sätta käppar i hjulet för odlingsambitioner, framhölls det.

I mars-april stod det klart att så gott som alla höståkerböneplantor hade gått under efter de utmanande månaderna. Endast några enstaka exemplar hade klarat sig.

Den ekologiska producenten Jussi Murto-Koivisto i Böle, Närpes, skriver i en bildkommentar att ”två levande plantor hittades den 23 mars”.

– Däremot har andra höstgrödor såsom höstråg och höstvete klarat sig betydligt bättre under den gångna vintern. Vallen har ”fått på näsan” i vissa områden, men är mycket är ändå bra, påpekade Ulrika Wikman, växtodlingsrådgivare på ProAgria Österbottens Svenska Lantbrukssällskap.

Odlingsprojekt på Västankvarn aktuellt i höst

Undersökningarna av hur pass väl höståkerbönan är kapabel att uthärda den finländska vintern får motgångarna till trots en uppföljning i höst. Förutom i Ruukki i Norra Österbotten är nya odlingsförsök på gång på Västankvarn i Ingå.

På webbinariet berättade Patrik Enlund att man på Västankvarn gärna skulle testa andra höståkerbönesorter i sina fält. I samband med höstens satsning kommer fokus att läggas på olika parametrar såsom utsädesmängder, tidpunkter för sådden, sådjup och effekter av höstgödsling.

Den ekologiska jordbrukaren Bjarne Mara i Korsholm meddelade i sin tur att han kommer att göra ytterligare ett försök med höståkerböna. Användning av spannmålsstubb är en metod som kunde tillämpas vid odlingsförsök, anser han.

Ett annat matnyttigt tips som levererades till höståkerböneproducenter under den digitala tillställningen är att sprida ut ett lager med täckande halm i fälten.

– På svenska sidan ämnar Scandinavian Seed bedriva nya odlingsförsök runt om i Sverige i fortsättningen. Också Sverige har tampats med kallt vinterklimat på sistone, tillade Ulrika Wikman.

Minst 70 procent måste vara ekologiskt i fröblandningen

Timo Mäkinen från Naturcom sade att avsikten är att även nya höståkerbönesorter ska testas i Finland framöver. Augusta har hittills ansetts vara det mest vinterhärdiga alternativet.

– Det som såddes ifjol såg inte bra ut i fälten i våras. Det gjordes även försök med höstärter som är en ännu känsligare gröda.

– Förutom höståkerböna satsar vi på olika baljväxter och vallblandingar. Sojabönor, vicker, ärt, klöver, lusern, lupiner och så vidare. Målet är att kunna lansera nya sorter hela tiden.

– En färsk nyhet som riktas till vallblandningar är rotklöver som är en korsning av rödklöver och skogsklöver, berättade Mäkinen.

Timo Mäkinen påminde även om att utsädesblandningar som innehåller minst 70 procent ekologiska komponenter har ekomärkning från och med 2022.

Men detta betyder inte automatiskt att blandningen är godkänd för användning. Producenterna måste själva kolla innehållet.