SLC - Edeka Bringmeister
FAO:s matprisindex fortsatte uppåt i oktober

Priserna på de viktigaste baslivsmedlen fortsatte att stiga under oktober månad, fastställer FN:s matorganisation FAO. Noteringarna steg för den femte månaden i följd med i medeltal 3,1 procent. Bara köttet blev billigare.

SLC - Dsc03059
Ekologisk fårbonde kämpar för friare gödselhantering

Köttproducenten Dick Gustafsson i Jomala på Åland är missnöjd med att Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM med hot om 4.000 euro i vite ålagt honom att inom ett år anlägga en vattentät gödselstad. – Jag vet faktiskt inte vad jag kommer att göra, säger Gustafsson, som tycker att det borde räcka med att han liksom hittills komposterar djupströet från sina får i stukor ute på åkrar innan gödseln sprids i växande gröda eller vall.

Åländskt transportstöd viktigt för grönsakerna

I den åländska landskapsbudgeten för 2021 föreslås 500.000 euro som exportstöd för den åländska livsmedelsindustrin. Eftersom den sittande landskapsregeringen har en bred majoritet i lagtinget finns det goda utsikter att beloppet också beviljas.

Nej till ÅPF-ansökan om förlängd gödselspridning

Landskapsregeringen har sagt nej till Ålands Producentförbunds ansökan om förlängning av spridningstiden för stallgödsel till den 30 november 2020.

Apetit har fortsatt positiv resultatutveckling

Under årets tredje kvartal är Apetits resultatutveckling fortsättningsvis positiv.

SLC - Janne Rauhansuu Verkko
Rauhansuu ny ordförande för Ekoförbundet

Företagaren bakom Myssyfarmi, ekobonden Janne Rauhansuu, har valts till ny ordförande för Förbundet för ekologisk odling (Luomuliitto).

SLC - Usa1
EU förväntar sig kontinuitet av sin handelspartner USA

USA har valt Joe Biden till nästa president. De amerikanska farmarna hoppas på nya exportchanser på världsmarknaderna och kontinuitet. EU skulle gärna återställa förbindelserna, men väntar ännu på tydligare besked.

EU lägger strafftullar på amerikanska traktorer

Världshandelsorganisationen WTO har beviljat EU tillstånd att svara på Trump-regeringens strafftullar. Bryssel handlade snabbt. Bara en dag senare lanserade kommissionen strafftullar på bland annat livsmedel och traktorer från USA.

SLC - Slcwebb
SLC:s fullmäktige: Klimatvägkartor och vattenprogram visar vägen för lantbruket

Jord- och skogsbruket har under det senaste året satt i en högre växel för att minska näringarnas klimat- och miljöpåverkan och öka kolbindningen. Under SLC:s förbundsfullmäktiges andra webbinarium presenterades klimatvägkartorna för jordbruket och skogssektorn samt det kommande vattenvårdsprogrammet.

SLC - Matportion Mw
Webbinarium om matens klimatpåverkan i förhållande till näringsinnehåll

Matproduktion påverkar alltid klimatet, men hur ser matens klimatpåverkan ut när man beaktar råvarornas näringsinnehåll? Den frågan diskuteras under ett webbinarium tisdagen den 17 november kl.9-11.30.

EU-institutionerna enades om budgeten

EU:s långtidsbudget för perioden 2021-2027 avancerar. EU-parlamentet, rådet och kommissionen nådde på tisdagen enighet i den gemensamma trilogen. Det innebär bland annat att krispengarna för jordbruket betalas ut tidigare.

SLC - Lpx 11054
Bekämpningsmedelsrester i flera importlivsmedel

Tullen har vid sin övervakning av bekämpningsmedelsrester underkänt 37 importpartier på grund av bekämpningsmedel. Vid slutet av oktober hade redan fler importpartier underkänts än under hela det föregående året.