Lego City Farm With Animals 60346
Djurrättsaktivister dömer ut ”förljugen” bondgård från Lego. FOTO: Lego
Jordbruk

Bondgård från LEGO
döms ut av aktivister

Leksakstillverkaren Lego lanserar en ny byggsats för barn som tematiserar en bondgård med människor, maskiner och djur. Nu får byggsatsen häftig kritik av djurrättsaktivister, som hävdar att gårdsidyllen förmedlar en felaktig bild av dagens djurhållning.

Byggsatsen från Lego symboliserar en lycklig gård på landet med flitiga bönder som kör traktor, klipper får, tvättar kor, påtar i jorden och rensar grönsaksland. I ett hörn sticker ett par kaniner upp sina öron ur en låda och allt är frid och fröjd.

Detta är inte hela sanningen, hävdar åtminstone djurrättsorganisationen Peta, som går ut med häftig kritik mot den ”förljugna” värld som Lego försöker förmedla. Enligt Peta visar byggsatsen en helt snedvriden bild av livet på landet.

I verkligheten ser en bondgård helt annorlunda ut. På mjölkgårdarna trängs korna mot varandra i trånga bås. Köttproducenterna föder upp grisar på minsta möjliga yta utan att djuren har en chans att röra sig.

De lyckliga fåren i Legos värld lider likaså alla tänkbara kval, liksom gårdens övriga husdjur. Byggsatsen förmedlar en allt annat än realistisk bild av verksamheten på dagens boskapsgårdar, hävdar Peta i ett pressmeddelande.

I ett öppet brev till Lego-chefen Niels Christiansen kräver aktivisterna förändringar. Det är hög tid att de unga målgrupperna får rättvis information om husdjurshållning och verkligheten för miljontals djur som skoningslöst utnyttjas på djurgårdar, skriver Peta.

Lego lät bli att kommentera kritiken, åtminstone tillsvidare. Peta-ordföranden för organisationens internationella program Mimi Bekhechi, anser att idyllen inte återspeglar livet på en bondgård med djur, där boskapen utsetts för ”blodig, grym verksamhet”.

Peta anser att dagens bondgårdar borde omvandlas till djurreservat där boskapen kan leva ett fritt liv. Barnen måste lära sig att djur är levande väsen som känner glädje, smärta, kärlek och sorg. De ska behandlas lika bra som djuren på Lego-förpackningen.

Kritikerna argumenterar att en Lego-byggsats för tre till femåringar knappast är det rätta redskapet för debatter om djurens välbefinnande. I realiteten engagerar sig merparten av alla bönder starkt för djurskydd.