Aretsvaxt1
Daglig uppföljning av produktionen är viktigt för att nå goda resultat. Det säger Christer Lillandt som under våren utsågs till årets kvalitetsproducent av grönsaker. En motivering till utmärkelsen är hans strävan att göra försök med nya sorter. Bönor, som han odlat i tre år, är ett exempel på det.
Jordbruk

Årets kvalitetsproducent
gillar att testa nya sorter

Han har gjort försök med minigurkor och bönor. Christer Lillandt har alltid gillat att ta in nya grödor i sin växthusodling. Det är en motivering till varför hans företag Lillandts Grönsaker Ab är årets kvalitetsproducent av grönsaker.

– Som växthusproducent tycker jag om att testa nya grödor och utveckla odlingen. Vi lär oss alltid nya saker och går det bra så kan det bli fråga om att odla den i kommersiell skala. Bönor är ett exempel på det, säger Christer Lillandt, som driver Lillandts Grönsaker Ab i Pjelax.

Tidigare i år utsågs Lillandt till årets kvalitetsproducent av grönsaker av föreningen Inhemska Trädgårdsproducenter – en utmärkelse han fick ta emot på ÖSP:s vårmöte i april. Företaget har en odling på cirka 1,3 hektar och förutom bönor odlas specialtomater som pärl- och körsbärstomater.

– Jag har jobbat länge som växthusproducent så klart det är roligt att någon uppskattar ens arbete. Det kändes bra att utses till årets kvalitetsproducent och vittnar om att vi gör många saker rätt, säger han.

Daglig uppföljning

Vad krävs för att göra ett arbete som präglas av kvalitet? Enligt Lillandt är det dagliga jobbet med noggrannhet grundläggande för att nå goda resultat.

– Varje dag under året ska produktionen följas upp. Det gäller att ha koll på bevattningen, gödslingen och belysningen ska optimeras. Det krävs en närvaro i själva produktionsanläggningen så att man ser att det växer som det ska, förklarar han.

Samtidigt plingar det till i hans telefon.

– Nu kom det ett alarm om att bevattningen inte fungerar som den ska. Men det är fråga om en ny odling så jag vet vad det handlar om. Det är inget allvarligt.

Lillandt är medlem i Närpes Grönsaker Ab som marknadsför och säljer det som han producerar. Det var också på förfrågan av andelslaget som han beslöt sig för att börja göra försök med bönor för tre år sedan.

– Det tar alltid tid att genomföra försök och vi har testat flera olika sorter tills vi hittade den mest lämpliga som är sorten Matilda. Det är nu tredje året som vi odlar den på cirka tusen kvadratmeter. Att andelslaget vill att jag fortsätter visar att det är en produkt som visat sig fungera i kommersiellt syfte, berättar han.

Trots att det är tredje säsongen som företaget odlar böna kan det dyka upp utmaningar.

– Under våren fick vi problem med odlingen och vi vet inte riktigt ännu vad som hände. Men genom olika åtgärder kom växten igång igen och nu får vi goda skördar. Men så här är det med nya grödor, det tar många år att lära sig, konstaterar Lillandt.

Värdesätter personalen

Något som han också tar på allvar är personalpolitiken. Han återkommer ofta till att en välmående och kunnig personal är nyckeln till en god verksamhet. I motiveringen till årets utmärkelse berättas också att Lillandts tilldelats diplom från TE-centralen redan år 2006 som erkänsla för exemplarisk och betydande verksamhet i sysselsättande av invandrare.

– Jag värdesätter mycket stort personalen som uppgår till 15-20 personer beroende på säsong. Det går inte att nå kvalitet utan personalen som är oumbärlig.

Vilka personalstrategier har du som företagsledare?

– Jag eftersträvar att alla i personalen ska komma överens. Ibland kan det vara språkliga utmaningar men jag förlitar mig mycket på en av mina anställda som kan agera tolk, svarar Lillandt.

Den senaste vinterns stora samtalsämne har varit stigande el- och energipriser – något som drabbat många växthusproducenter med belyst odling mycket hårt. Lillandt drabbades inte lika hårt som många andra på grund av ett bra elavtal, men sticker inte under stol med att läget är utmanande.

– Elpriserna är något som jag och alla andra växthusproducenter verkligen oroar oss över. Stiger elpriserna till samma nivåer kommande vinter kommer det helt klart att påverka den belysta odlingen, menar han.

Minskade på belysningen i vintras

Redan förra vintern hörde han till de som på grund av för höga elpriser minskade på antalet belysningstimmar.

– Vi körde på halverad belysning periodvis och det påverkar skörden negativt. Jag fick sämre skördar på grund av det och det är inte heller bra. Men det går inte att odla till vilket pris som helst och det återstår att se hur det blir nästa vinter. Stiger elpriserna till samma nivåer finns det säkerligen en del som inte kommer att ha året runt-odling, säger han.

Ser du risk att vinterodlingen körs ner helt?

– Nej, det gör jag inte. Det finns en efterfrågan på inhemska grönsaker vintertid och det är mycket viktigt att vi upprätthåller den. Men då måste det också vara ekonomiskt lönsamt att ha den produktionen.

Han poängterar att det inte bara är elen som blivit dyrare. Även gödsel och andra produktionsinsatser har skjutit i höjden.

– Samtidigt stampar producentpriserna på stället och vi har inte fått kompenserat de stigande kostnaderna från marknaden. Här måste det ske en förändring för under min tid som växthusproducent har jag inte upplevt en lika utmanande tid som den här, säger Lillandt.