Polizei Bayern Fwmn Rq Mwqamqj1 R
Polisen vid Schloss Elmau skulle valla politiker, men fick i stället beledsaga en grupp kor.
Jordbruk Globalt

Toppolitiker träffades bland folk och fä i Bayern

Världens ledande politiker samlades denna vecka till toppmöte på Schloss Elmau i tyska Bayern. G7-mötet arrangerades i lantlig miljö, vilket bidrog till en avslappnad stämning. En lång rad vandrande kor kompletterade idyllen.

Tyskland är detta år värd för G7 -gruppen. På plats i Schloss Elmau välkomnade förbundskansler Olaf Scholz sina gäster med USA-presidenten Joe Biden och EU-ordföranden Ursula von der Leyen i spetsen.

Avslappnad stämning är förstås en sanning med modifikation på ett toppmöte av denna kaliber. Enligt uppgift fanns 18.000 poliser på plats för att vid behov mota ilskna demonstranter. Trots detta lyckades värdarna förmedla en bild som kunde ha tagits direkt ur en tysk sagobok. Gästerna möttes i Schloss Elmau vid foten av ett dekorativt bergsmassiv. Allt stämde, om än helhetsintrycket måhända nästan gränsade till kitsch. Desto mer överraskande dök plötsligt 130 kor upp på platsen. Korna var på väg upp till en betesmark i bergen och måste beledsagas genom området.

Ljudligt råmande vandrade djurgruppen disciplinerat genom en enkom upprättad säkerhetskorridor av kravallstaket. Djurskötare och närvarande poliser agerade portvakter och föste karavanen in i rätt spår. En sopmaskin borstade till sist bort boskapens lämningar från asfalten. Gatan glänste igen i all sin prakt, de höga gästerna kunde komma. Det vågar man kanske tolka som en bekräftelse på att det finns värre emissionskällor här i världen än rapande kor.