SLC - Slcfmge2
SLC:s fullmäktige: Starkare tillsammans – råvaror till finländarna i alla lägen

– Tillsammans är jord- och skogsbrukarna starkare. Ett skäligt producentpris och rimliga produktionskostnader är ännu idag, 75 år efter SLC:s grundande, ett av producentorganisationernas viktigaste mål. I nuläget är producenternas andel av priset ännu i många fall otillräckligt och SLC fortsätter arbeta för att stärka producenternas ställning i livsmedelskedjan, säger Kristian Westerholm, ordförande för SLC:s förbundsfullmäktige, som på tisdagen sammanträdde till höstmöte.

SLC - 20201006 Ep 105850 E Ldi 018
Copa-Cogeca efterlyser klarhet om gröna given

EU-kommissionen levererar fortfarande luddiga tolkningar om den kommande CAP-reformen och jord-till-bord -strategin (FtF). Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca upprepar sina krav på en detaljerad konsekvensanalys.

Norrback: Ineffektiv miljöförvaltning ingens fördel

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) har lämnat in ett skriftligt spörsmål om anmälningsförfarande enligt miljöskyddslagen.

SLC - Img 4911
Ärternas grobarhet inger mest bekymmer i utsädets kvalitet

Den svåra växt- och trösksäsongen gav orsak till tvivel om utsädets kvalitet. Än så länge har endast ärternas lägre grobarhet jämfört med tidigare säsonger framkommit av Livsmedelsverkets utsädeslaboratoriums resultat.

Vision för nationell vattentjänstreform på remiss

År 2021 startar arbetet med en nationell reform av vattentjänsterna. Jord- och skogsbruksministeriet har sänt en vision och ett utkast till genomförandeprogram på remiss.

SLC - Bay Wa Osthafen Regensburg
FAO-matindexet steg till rekordnivå

Under det senaste halvåret har världsmarknadspriserna för livsmedel stigit kännbart. I november steg FAO:s matprisindex till den högsta nivån sedan december 2014. Den senaste månaden steg indexet med 6,4 procent.

EU vill återuppliva handeln med USA

EU-kommissionen eftersträvar fredligare handelsrelationer med USA. EU vill bland annat förhandla om en ny transatlantisk handelsagenda då president Joe Biden träder till sitt ämbete i januari.

SLC - Ekomjolksemi1
Negativ prisutveckling utmaning för svenska ekomjölkproducenter

Ogynnsam utveckling på producentpriser är en akilleshäl för ekomjölkproducenter i Sverige. Också på vallsidan finns det betungande problem att tampas med. Torka är ett återkommande dilemma på den svenska östkusten.

Enhetsnivåerna för EU:s direktstöd 2020 har preciserats

Statsrådet har fastställt enhetsnivåerna för den första posten av EU:s helfinansierade jordbruksstöd 2020.

SLC - Framtidsodlarna Bjorkbackgard
Framtidsodlarna, del 9: Gårdar med flera generationer kräver en gemensam vision

Tomas Långgård driver i dag Björkback Gård tillsammans med sina söner Andreas och Jens. För cirka 20 år sedan tog Tomas i sin tur över gården av sin far. I det nionde avsnittet i poddcasten Framtidsodlarna handlar det om att utveckla gården och jobba över generationsgränserna.

SLC - Slc 75 Stampel Svart Transparent Webb
För dräglig lön, för gård, för hem och frihet

Några månader efter att andra världskriget avslutats, den 7 december 1945, hölls konstituerande möte Svenska lantbruksproducenternas centralförbund r.f. Det nya centralförbundet inledde sin verksamhet under år 1946. I och med det fick de finlandssvenska bönderna en egen facklig intressebevakningsorganisation som knöt ihop våra landskapsförbund som grundats ett drygt decennium tidigare.

SLC - Slc Diskussionsdagar Vid Asp Hostmote Abo 1948
Ur oroliga tider växte lantbrukarnas organisering

Den 7 december 1945 kan betecknas som den officiella tillkomstdagen för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC. Det betyder att vi den 7 december i år har äran att uppmärksamma att det gått 75 år sedan SLC grundades och centralrådet sammanträdde till sitt konstituerande möte och antog stadgar. Vägen till lantbrukarnas fackliga organisering i det svenska Finland var krokig och påverkades långt av de oroliga tider som det finländska samhället genomgick.