Jordbruk

Ökade produktionskostnader skapade osäkerhet på fårgårdar

ProAgria har publicerat produktionsuppföljningens resultat för får för år 2021. Dessa och en sammanfattning av getternas avelsregister år 2021 hittas på ProAgrias hemsida på finska.

– Den goda situationen som började förra hösten på kött- och ullmarknaden riskerar att stagnera i och med de stigande produktionskostnaderna. Även den nya EU-programperioden och ändrade stödvillkor förorsakar osäkerhet i fårgårdarnas produktionsplanering, säger Milla Alanco-Ollqvist, specialsakkunnig på fårproduktion vid ProAgria Centralernas Förbund.

De senaste åren har betydelsen av olika betestjänster ökat som inkomstkälla för fårproducenter. Fårproduktionens betydelse för att bevara landskapet på landsbygden öppet och naturens mångfald är viktigt.

Allt större gårdar med i produktionsuppföljningen

Antalet stora fårgårdar som hör till produktionsuppföljningen har stigit de senare åren, vilket tyder på att fårproduktionen blivit mera professionell. Förra året fördubblades antalet gårdar med över 150 tackor jämfört med året innan. I medeltal steg antalet tackor på produktionsuppföljningsgårdarna från 62 tackor till 75 tackor. De största gårdarna har cirka 450 tackor. Sammanlagt hörde 298 fårgårdar och 16.570 tackor till produktionsuppföljningen i slutet av år 2021.

Den populäraste rasen är fortsättningsvis finsk lantras. Av de importerade raserna har antalet texeltackor ökat redan i fem år, och betydande lamningsökningar har också fåtts för oxford down och gotlandsfår. Korsningarna ökar, och av dem är populäraste kombinationen finsk lantras och dorset, alltså finndorset.

Lammens dagstillväxt sjönk en aning till följd av den torra och varma sommaren. Effekten var större på bagglamm än på tacklamm. De bästa tillväxtresultaten hade korsningen finsk lantras + dorset, 282 gram, suffolk 272 gram och finsk lantras + texel 267 gram per dag.

– I köttproduktionen är dagstillväxten en betydande faktor som påverkar köttets produktionskostnader. Därför är betesvallens och ensilagets fodermässiga kvalitet central i produktionen, poängterar ProAgrias fårsakkunniga Sini Sillanpää.

Moderna getgårdar

I stamboksregistret fanns år 2021 3.783 hongetter, av vilka 65 % i södra Finland. Sammanlagt fanns 23 hongetsgårdar, med i medeltal 162 getter per gård. Den största gården har över 1.000 hongetter. Hongetterna används i huvudsak för mjölkproduktion. Många gårdar har under de senaste åren investerat i ny mjölkningsteknologi.