Pflanzenschutz
EU lovar att producenterna ska kompenseras för extrakostnader som uppstår som en följd av de nya reglerna.
Jordbruk EU

EU-kommissionen vill halvera insatserna av växtskyddsmedel

EU-kommissionen vill halvera användningen av växtskyddsmedel i EU fram till 2030. Detta ska minska miljöavtrycket från EU:s livsmedelsproduktion. I skyddade områden föreslås ett förbud. Bondelobbyn Copa-Cogeca går ut med häftig kritik mot förslaget.

Strax före midsommarhelgen lade kommissionen fram sitt förslag, som motiveras med behovet att bevara den biologiska mångfalden och återställa skadade ekosystem i Europa. Förslaget motiveras med den gröna given och EU:s jord till bord -strategi.

Enligt kommissionen är syftet att återställa skadade ekosystem och förhindra de värsta effekterna av klimatförändringen och förlusten av biolologisk mångfald. Parallellt tryggas miljöavtrycket inom livsmedelsförsörjningen i både EU och globalt.

Målet är att halvera användningen av kemiska bekämpningsmedel i EU fram till 2030 och återställa 80 procent av alla skadade ekosystem i Europa. Européerna vill återställa naturen, säger hälso- och livsmedelskommissionären Stella Kyriakides.

Målet är att senast 2030 täcka minst 20 procent av EU:s land- och havsområden med åtgärder för att återställa naturen. Åtgärderna ska fortsätta så att alla ekosystem kan återställas senast 2050.

EU ska täcka merkostnaderna

Den gemensamma jordbrukspolitiken kommer att stöda jordbrukare ekonomiskt så att de kan täcka alla kostnader för de nya reglerna under fem år. Ingen kommer att lämnas i sticket, försäkrar Kyriakides.

Nya åtgärder ska säkerställa att jordbrukare och andra yrkesmässiga användare av bekämpningsmedel tillämpar integrerat växtskydd. Det gäller att i första hand välja alternativa och miljövänliga metoder för att förebygga angrepp av skadegörare.

Kemiska bekämpningsmedel borde endast användas som en sista utväg. Myndigheterna ska också kräva obligatorisk dokumentation av jordbrukare och andra yrkesmässiga användare.

Dessutom måste medlemsländerna fastställa grödspecifika bestämmelser som anger vilka alternativ som ska användas i stället för kemiska bekämpningsmedel. Medlemsländerna ska lämna in detaljerade lägesrapporter till kommissionen.

EU-kommissionen lovar att producenterna ska kompenseras för alla extrakostnader som uppstår som en följd av de nya reglerna. Detta ska gälla under införandestadiet under en övergångsperiod av fem år.

Omställningen ska också stöda förslaget om data om hållbarhet inom jordbruket och införandet av precisionsjordbruk, till exempel med redskap som använder geografisk lokalisering och metoder för att upptäcka skadegörare.

Kommissionen planerar separata åtgärder för att trygga globala miljöhänsyn som gäller gränsvärden för rester av bekämpningsmedel i livsmedel. Importen av livsmedel till EU som innehåller mätbara rester av förbjudna preparat ska fasas ut.

Kritik från Copa-Cogeca

Kommissionen skickar nu sina förslag till EU-parlamentet och rådet för fortsatt behandling. Beroende på den politiska behandlingen, vill kommissionen realisera åtgärderna steg för steg. Målet är att införa åtgärderna före 2030.

Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca uttrycker misstro och häftig kritik mot kommissionens förslag. I ett första utlåtande betecknas förslagen som orealistiska och inkonsekventa.

Copa-Cogeca påminner om att åtgärderna kan få svåra konsekvenser för medlemsländerna. Alla åtgärder borde i så fall bygga på frivilliga insatser hos markägarna. Detta gäller också skogar.

Bondeorganisationen anser att förslaget är inkonsekvent då målen ställs upp till 2030, mot bakgrunden att den nuvarande CAP upphör långt innan detta. Copa-Cogeca upprepar sitt krav på en ingående konsekvensbedömning  av EU:s gröna giv.