SLC - Sockerbetor
Nationella stöduppgörelsen klar: Positiv signal till sockerbetsodling

Den nationella stöduppgörelsen för 2021 godkändes på måndagen av Jord- och skogsbruksministeriet och intressegrupperna. Det produktionskopplade stödet för sockerbetor höjs med cirka 50 euro per hektar. Det finns också en skrivning om att ordna med transportstöd, i praktiken subventionera sjötransporter, om ålänningarna börjar odla sockerbetor igen.

Ryssland planerar exportavgift på vete

Den ryska regeringen planerar ett åtgärdspaket som syftar till att stabilisera landets livsmedelsförsörjning och matpriserna. En central åtgärd blir en exportavgift på vete.

Kriterierna för upphandling av livsmedel uppdaterades

Jord- och skogsbruksministeriet har uppdaterat kriterierna för ansvarsfull offentlig livsmedelsupphandling från 2017. Syftet med uppdateringen är att främja hållbar livsmedelsproduktion och öka andelen inhemska livsmedel inom den offentliga sektorn.

CAP-övergången antogs av parlamentet

EU-parlamentet har i plenum antagit regelverket för en förlängning av de nuvarande CAP-reglerna för en tvåårig övergångsperiod. Paketet omfattar också ett stimulanspaket på åtta miljarder euro.

ÖSP: Dags för livsmedelskedjan att ta sitt ansvar för självförsörjningen

Under det gångna året, präglat av Covid-19 pandemin, har finländsk matproduktion och självförsörjning varit en fråga som engagerat långt fler än bara producenter och producentrörelsen, konstaterar ÖSP:s höstmöte i ett uttalande.

SLC - Dsc03278
ÅPF satsar på skatteservice

Nu startar Ålands Producentförbund det helägda dotterbolaget Landsbygdens Skattetjänst Ab med inriktning på jord- och skogsbruk. En förhoppning är förstås att det nya bolaget också ska bli en inkomstkälla för ÅPF, som länge haft svårt att få sin ekonomi att gå ihop.

SLC - Hostm16
Många viktiga frågor för ÖSP att bevaka under kommande året

Högre krav på klimat- och miljösatsningar och kolsänkor kontra utsläpp. Det är många frågor som producentorganisationerna måste bevaka framöver. Det konstaterades på ÖSP:s höstmöte där det också diskuterades ett tryck på att höja medlemsavgifterna.

Ministrar diskuterade stärkt djurskydd i EU

EU:s jordbruksministrar antog på tisdagen rådslutsatser för en enhetlig europeisk djurskyddsmärkning av livsmedel. Därmed underlättas konsumenternas val av matprodukter som produceras med djurskyddsvänliga metoder.

SLC - Lpx 174036
Konkursdrabbat USA-mejeri pressar producenter på pengar

De amerikanska mjölkproducenterna trodde knappt sina ögon. De har fått räkningar på flera tiotalstusen dollar för mjölk som de tidigare har levererat till den konkursdrabbade mejerijätten Dean Foods. Många är förtvivlade.

Förbindelsevillkoren för ersättning för djurens välbefinnande har publicerats

Förbindelsevillkoren för ersättning för djurens välbefinnande finns att få på webbplatsen livsmedelsverket.fi. De jordbrukare som tänker ansöka om förbindelse om ersättning för djurens välbefinnande ska studera förbindelsevillkoren och följa dem från och med 1.1.2021, påpekar Livsmedelsverket.

SLC - Hostm1
Långgård: Större stöd för inhemsk matproduktion – men priserna stampar på stället

År 2020 går till historien som året då hela världen omskakades av coronaviruset. Men pandemin bidrog också till ett ökat stöd för inhemsk matproduktion, sa ÖSP:s ordförande Tomas Långgård i sitt välkomsttal på höstmötet i tisdags.

SLC - Vilsack Whitehouse Pete Souza 20120131 Vilsack
Joe Biden nominerade Vilsack till agrarminister

Den före detta Iowa-guvernören och jordbruksministern Tom Vilsack återgår till sitt gamla jobb under president Joe Biden. Vilsack tjänade som president Barack Obamas jordbruksminister under perioden 2009 till 2017.