Jordbruk Globalt Marknad

Globala mejerikoncerner
beklagar WTO-konflikten

Den globala mejeribranschen efterlyser en snabb lösning på WTO-krisen. Mejeriorganisationerna i EU, Nya Zeeland, Australien och Argentina understryker att det nuvarande handelssystemet är nödvändigt för att upprätthålla handeln.

Bakom uppropet står Eucolait och European Dairy Association (EU), Australian Dairy Industry Council, Dairy Companies Association of New Zeeland samt Centro de la Industria Lechera (Argentina).

Enligt webbtjänsten Dairy reporter representerar de regionala organisationerna en majoritet inom den globala handeln med mejeriprodukter. Deras medlemmar uttrycker sin oro över den rådande krisen inom det internationella systemet för handelsregler.

Mejeriorganisationerna framhåller att förlikningssystemet är viktigare än någonsin tidigare. Medlemsföretagen har hittills kunnat arbeta i en relativt stabil omgivning med givna regler för handeln.

I dagens osäkra tider är det viktigt att ha regler som ska följas. Reglerna ökar förtroendet för branschen och den globala ekonomin i allmänhet. Världshandeln har bidragit till att avskaffa fattigdom och öka välfärden.

Osäkerhet dämpar utsikterna till fortsatt tillväxt. Det nuvarande systemet är inte perfekt men nödvändigt för industrin. Därför vädjar vi till förhandlarna inom WTO att finna en väg. Det gäller att inte förlora tid, understryker mejeriorganisationerna.

Läs också: 
USA-MISSNÖJE MED WTO SLÅR HÅRT MOT VÄRLDSHANDELN