Jordbruk Globalt

Italiensk vallning får viktigt
erkännande från FN

Vallning av boskap på vår och höst i Italien har blivit ett av Unescos världsarv. Det bestämde FN-organisationen under sitt möte i Bogotà i veckan. Både Österrike och Grekland stödde Italiens kandidatur.

Vallningen anses vara både ett viktigt kulturarv, och ett sätt att hålla ett öga på miljön i vallningsområdena. Enligt kandidaturen är bönderna som vallar en viktig del av arbetet för att bevara landskapet i bergsområden. De har en sådan stor kunskap att de snabbare än någon annan ser tecken på vad till exempel klimatförändringarna har för effekter på naturen. Dessutom anser Unesco att vallningen är ett av de mest miljövänliga sätten att ha mjölkdjur på.

Vallningen finns över hela Italien, och på flera ställen ordnas fester när djurhjordarna kommer förbi. Vanligast är vallning av kor (i norr) och får (i söder). Bönderna följer hjordarna antingen till fots eller till häst. Att detta nu blivit ett världsarv innebär att Italien förbinder sig att hjälpa bönderna att fortsätta med vallningen.