Jordbruk Globalt Marknad

Kinesiska gangstergäng
hotar bönder med svinpest

Den afrikanska svinpesten har utvecklats till en mardröm för kinesiska grisbönder. Situationen förvärras ytterligare av kriminella gangstergäng som pressar ut bönderna genom att slänga in ASF-infekterade grisdelar på gårdarna.

Gängen har systematiskt börjat tjäna pengar med svinpesten. Enligt en undersökning som tidningen China Comment har genomfört, hotar utpressarna att smitta ned offrens gårdar om de inte säljer sina grisar till ett starkt nedsatt pris.

Ibland försöker de kriminella gängen sprida rykten om svinpest för att framkalla skräck och panik hos producenterna. I flera fall har bönderna terroriserats med avsiktligt smittade grisdelar. Döda grisar har också lagts ut på gatorna.

I extrema fall har utpressarna till och med flugit in delar från smittade grisar med hjälp av fjärrstyrda minihelikoptrar, som har dumpat avfallet på gården. Alternativt har infekterat grisfoder smugglats in i offrens gårdar.

De kriminella gängen utnyttjar den spända situationen till sin fördel. Eftersom grispriset har fördubblats under en kort tid, kan smittade eller möjligen smittade grisar köpas upp till nedsatt pris, varefter de säljs vidare i områden där priset ännu är högt.

Enbart i provinsen Yunnan har myndigheterna redan funnit upp till 10.000 levande grisar som var avsedda att säljas i grannprovinserna. En del grisar var smittade, andra inte. Enligt rapporten hade 4.000 grisar smugglats ut ur provinsen under en enda dag.

Enligt nyhetsbyrån Xinhua har gängen också mutat eller tvingat inspektörer att utfärda förfalskade karantäncertifikat, som har gjort det möjligt att smuggla grisarna till andra provinser. Detta har bland annat skett i provinsen Hubei.