65830406 2308744719213248 1664745945453035520 O
President Donald Trump och hans kinesiska kollega Xi Jinping träffades senast på sommarens toppmöte i japanska Osaka. Snart kan det bli dags igen, om relationerna tinar upp. FOTO: whitehouse.gov
Jordbruk Globalt Marknad

USA och Kina bilägger tulltvist

USA och Kina har nått en dellösning för sin handelskonflikt. Den hotande tullhöjningen är i varje fall ur världen, åtminstone tillsvidare. Enligt den preliminära förhandlingslösningen skulle Kina importera mer jordbruksprodukter från USA.

Parterna är ännu ytterst förtegna om detaljerna. USA-regeringen utgår från att avtalet kommer att undertecknas i början av januari. De planerade USA-tullarna på 15 procent mot kinesiska produkter skulle därmed slopas på obestämd tid.

I gengäld förpliktar sig Kina att köpa mer jordbruksprodukter från USA till ett värde av minst 40 miljarder dollar per år, framför allt soja. Efter 2021 skulle parterna fortsätta att avveckla tvisterna med sikte på normaliserade handelsförbindelser.

Efter det så kallade Phase One-avtalet ska förhandlingarna fortsätta till följande fas. Kina förpliktar sig avveckla sina handelshinder för bland annat kött, fågel, ris, mejeriprodukter, babymat, djurfoder och biotekniska jordbruksprodukter.

De-eskalering inför presidentvalet

I gengäld avstår USA de planerade tullarna mot kinesiska importprodukter till ett värde av 160 miljarder dollar. Tullarna, som skulle träda i kraft den 15 december, gällde bland annat mobiltelefoner, laptops, leksaker och textilier till ett värde av 150 miljarder dollar.

President Donald Trump har sedan förra året infört en lång rad tullar mot kinesiska varor till ett uppskattat, sammanlagt värde av 550 miljarder dollar. Trump har ständigt anklagat Kina för industrispionage och en orättvis handelspolitik.

Det har i sin tur provocerat fram motreaktioner från Kina. Handelskriget har eskalerat etappvis utan utsikt till försoning. Nu har tonläget i Washington förändrats, men fortfarande behåller Trump sina 25-procentiga strafftullar mot Kina som påtryckningsmedel.

Trumps uppmjukade linje mot Kina kan betraktas som ett led i den kommande valkampanjen inför nästa års president- och kongressval. USA-farmarna är en av Trumps viktigaste stödgrupper, som har lidit svårt under den skärpta handelspolitiken.

Men Trump förbehåller sig för säkerhets skull en tumskruv. Ifall kineserna ensidigt bryter mot avtalet, har USA-regeringen en mekanism som inom 90 dagar gör det möjligt att införa vedergällningsåtgärder, sade Vita Husets rådgivare Peter Navarro till Fox News.

Nytt handelsavtal med Mexiko och Kanada

Efter sega förhandlingar har USA, Mexiko och Kanada nu också enats om det nya frihandelsavtalet USMCA. Avtalet är en förnyad version av det tidigare nordamerikanska handelsavtalet Nafta.

Det slutliga avtalet undertecknades nyligen i Mexico City av USA:s handelsrepresentant Robert Lighthitzer, Kanadas vicepreminärminister Chrystia Freeland och den mexikanska chefsförhandlaren Jesus Seade.

Lighthitzer betecknade uppgörelsen som ”det bästa avtalet i historien”, på grund av de anpassningar som parterna till slut godkände. Avtalet skärper bland annat reglerna för arbetsrätten.

Kanadas förhandlare Chrystia Freeland anmärkte att avtalet hade förhandlats fram under en lång, mödosam och delvis enerverande förhandlingsprocess. Detta är en stor framgång, mot bakgrunden av de ökade svårigheterna att sluta nya handelsavtal.

Avtalet ska nu ratificeras i vart och ett av de tre länderna. Den demokratiska ordföranden i USA-representanthuset Nancy Pelosi prisade handelsavtalet. Den slutliga texten är betydligt bättre än USA-regeringens ursprungliga förslag, tillade Pelosi.