SLC - 65830406 2308744719213248 1664745945453035520 O
USA och Kina bilägger tulltvist

USA och Kina har nått en dellösning för sin handelskonflikt. Den hotande tullhöjningen är i varje fall ur världen, åtminstone tillsvidare. Enligt den preliminära förhandlingslösningen skulle Kina importera mer jordbruksprodukter från USA.

SLC - P041630 915469
Inga större framsteg i debatten om klimatet

Den stora klimatkonferensen i Madrid avslutades på söndagen utan några större framsteg, trots förlängd tid. Tidigare i veckan enades EU-länderna på sitt rådsmöte med stor möda om klimatneutralitet i medlemsländerna fram till 2050.

Nya bestämmelser om växtskydd

Lagstiftningen om växtskydd revideras när alla EU-länder börjar tillämpa EU:s växtskyddsförordning (2016/2031) från och med den 14 december. De största ändringarna jämfört med den gällande bestämmelserna gäller växtpass och egenkontroll, införsel av växter från länder utanför EU och klassificering av växtskadegörare. Ändringarna rör både företag och konsumenter, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

EU:s nya kontrollförordning har trätt i kraft

EU:s nya kontrollförordning (EU) 2017/625 skapar en ram för kontrollen över hela livsmedelskedjan. Syftet med förordningen är att se till att medlemsländerna tillämpar EU-lagstiftningen om livsmedelskedjan korrekt och enhetligt, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Frihandelsavtal har gagnat Finland, men mindre än i EU i genomsnitt

Enligt en färsk undersökning har frihandelsavtal haft positiva effekter i EU, men i Finland har de direkta effekterna varit svagare än genomsnittet, meddelar Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet.

Italiensk vallning får viktigt erkännande från FN

Vallning av boskap på vår och höst i Italien har blivit ett av Unescos världsarv. Det bestämde FN-organisationen under sitt möte i Bogotà i veckan. Både Österrike och Grekland stödde Italiens kandidatur.

SLC - 12956313933 3F4E8C9274 O
Inte ens ett äpple ska kunna föras in utan sundhetscertifikat från ett land utanför EU

Den nya växtskyddslagstiftningen begränsar resandeinförsel av växter och växtprodukter utan sundhetscertifikat från länder utanför Europeiska unionen, meddelar Tullen. Den nya lagstiftningen träder i kraft den 14 december.

SLC - P041561 395110 1
USA-missnöje med WTO slår hårt mot världshandeln

USA-regeringen har avvisat alla försök att avvärja sin blockad mot WTO:s appellationssystem. Därmed lamslås förlikningen i internationella handelstvister, som hör till WTO:s huvuduppgifter. EU vill i så fall skapa ett tillfälligt organ.

Globala mejerikoncerner beklagar WTO-konflikten

Den globala mejeribranschen efterlyser en snabb lösning på WTO-krisen. Mejeriorganisationerna i EU, Nya Zeeland, Australien och Argentina understryker att det nuvarande handelssystemet är nödvändigt för att upprätthålla handeln.

Ledaren: Svår lönsamhet för svin trots efterfrågan

I förra veckans LF uttrycker ordföranden för SLC:s slaktdjursutskott sitt bekymmer över köttgårdarnas dåliga lönsamhet. Man kan inte annat än förundra sig storligen över varför situationen är som den är. Det gäller nötgårdarna där produktionen minskat men även svingårdarna, trots att exporten från EU till Kina och övriga Asien går på högvarv. Producenterna i de exportaggressiva EU-länderna producerar och levererar allt vad de hinner.

Priset på griskött slår nya rekord i Kina

Priset på griskött har nått nya rekordnivåer i Kina. Partipriset har stigit med 168 procent på ett år.

SLC - Lpx 134598
FAO:s matprisindex steg till rekordhög nivå

De globala livsmedelspriserna steg i november till sin högsta nivå sedan september 2017. Mest steg kött och växtoljor, men också sockerpriset började röra sig uppåt.