Zelp
En ansiktsmask för kor kan enligt tillverkaren sänka utsläppen av metan från boskapsskötseln. FOTO: Zelp
Jordbruk Globalt

Ansiktsmask för kor
ska skydda klimatet

En ansiktsmask för kor marknadsförs som ett effektivt sätt att sänka jordbrukets utsläpp av klimatgasen metan. Enligt tillverkaren reducerar masken upp till 60 procent av kornas dagliga metanutsläpp. Snart kommer den ut på marknaden.

Bakom idén står det brittiska uppstartföretaget Zelp som är en förkortning av begreppet Zero Emissions Livestock Project. De två upphovsmännen, bröderna Francisco och Patricio Norris, härstammar från en argentinsk ranch och känner sina kor utan och innan.

Enligt bröderna Norris har samhället bokstavligen tacklat boskapens utsläppsproblem från fel ända. I motsats till de gängse försöken att sänka metanutsläppen med förändrade foderblandningar, har Zelp vänt på steken.

Lösningen uppges vara en högteknologisk ansiktsmask som suger upp, filtrerar och omvandlar metanet i utandningsluften till mindre skadlig koldioxid. Den omkring 100 gram tunga gummimasken uppges filtrera bort 60 procent av metanet ur luften.

Fläktar och filter

Enligt vissa forskningsresultat rapar en enda ko upp omkring 500 liter metan per dag. Boskapsskötseln står för uppskattningsvis fem procent av världens utsläpp av växthusgaser.

Företagarna bakom Zelp hävdar att korna blåser ut omkring 90-95 procent av den lukt- och färglösa metangasen via utandningen. De så kallade kopruttarna är däremot harmlösa, de alstrar bara en försumbar mängd skadliga gaser.

Det gäller med andra ord att fånga och filtrera själva utandningsluften. För ändamålet har Zelp konstruerat en ansiktsmask med två batteridrivna fläktar som laddas med solenergi. Fläktarna blåser metanet in i en kammare med inbyggt specialfilter.

Där utsätts gasen för en kemisk process som omvandlar metanet till mindre skadlig koldioxid. Metan uppges vara mellan 80 och 85 gånger skadligare för klimatet än koldioxid. Mot den bakgrunden lönar sig mödan, resonerar företaget.

Bara koldioxid och vattenånga kommer ut i luften. Färdiga prototyper till masker testas nu för fullt på riktiga kor. Förhoppningen är att inom kort släppa en färdig produkt ut på marknaden, uppger nyhetsbyrån Bloomberg som har intervjuat företagarna.

Lösning för en övergångstid?

Bröderna Norris har lagt ned mycket arbete på att maximera komforten. Korna måste trivas med masken. Med sin långa erfarenhet av boskapsskötsel är bröderna väl medvetna om att stressade kor inte mjölkar optimalt.

I förebyggande syfte har Zelp därför installerat en teknik som gör det möjligt att observera kornas stressnivå med hjälp av GPS och rörelsedata. I praktiken gäller detta som en förebyggande hälsokontroll.

En komplett mask kommer sannolikt att kosta drygt 40 euro. Det är ett högt pris för en gård med många kor, medger Norris. Å andra sidan kan det löna sig för bonden att producera mjölk och kött med klimatvänligare metoder.

Enligt Francesco Norris borde masken betraktas som ett komplement till alternativa proteinfoder. Han medger att tekniken inte löser hela problemet med jordbrukets klimatutsläpp, men masken kan reducera utsläppen under en övergångstid.

På flera håll i världen pågår försök att avla fram kor med reducerade metanutsläpp. En annan möjlighet är att ändra på fodret, men hittills har det varit ont om praktiska lösningsförslag för att sänka djurgårdarnas metanutsläpp.