Jordbruk Globalt Marknad

G20-länder ska främja
globala matleveranser

G20-ländernas jordbruksministrar betonar vikten av en fri internationell handel i coronatider. Ministrarna vill stärka det internationella systemet för marknadsinformation och pläderar för fri handel utan onödiga hinder.

Under en extraordinarie videokonferens betonade ministrarna att exportrestriktioner endast ska få användas i yttersta nödfall. Världshandelsorganisationen WTO:s principer ska beaktas i alla lägen.

G20-gruppens länder förpliktar sig att ständigt anpassa sin handel till de åtgärder som gemensamt har överenskommits för att motverka coronavirusets effekter. Länderna ska dessutom bekämpa onödigt matsvinn.

Under coronakrisen har några nationella regeringar börjat begränsa exporten av livsmedel. Detta kan leda till svåra konsekvenser för befolkningen i utsatta länder, höja priset på livsmedel och försämra livsmedelssituationen under pandemin.

Enligt G20 har femton länder infört sådana exportbegränsningar för livsmedel. Utsträckningen av exportbegränsningarna är internationellt sett ännu relativt blygsam, men de kan få svåra lokala konsekvenser.

Som exempel nämner G20 Kazakstan, som har stoppat sin export av vete och vetemjöl. Exportstoppet har drabbat det lilla grannlandet Kirgizistan oproportionerligt hårt, då landet är extremt beroende av importen.

För ändamålet vill G20 stärka det internationella systemet för marknadsövervakning AMIS (Agricultural Market Information System), som grundades efter den ekonomiska krisen 2007-2008.

Priskrisen framkallade volatila rörelser på marknaden som träffade livsmedelsförsörjningen hårt. Systemet följer viktiga parametrar som produktion av jordbruksvaror, konsumtion, lagring och mängder som står till förfogande för export.

AMIS Market Monitor ger en sammanfattning av utvecklingen på de globala råvarumarknadera med fokus på vete, majs, ris och sojabönor. Rapporten uppdateras tio gånger per år.

Rapporterna analyserar utbuds- och efterfrågelägen, skördar, politiska förändringar med betydelse för livsmedelsförsörjningen, prisutvecklingen och den förväntade utvecklingen på marknaderna.

Tidigare kriser visar att ett internationellt samarbete är av största betydelse för att stabilisera livsmedelsmarknaderna. Därför måste AMIS utrustas med effektivare verktyg, betonar G20-ministrarna.