Lpx 125323
Bayer uppges vara nära en förlikning i den uppmärksammade skadeståndsaffären i USA. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt Marknad

Bayer hoppas på snar
förlikning om glyfosat

Kemi- och läkemedelskoncernen Bayer är uppenbarligen på väg att nå en förlikning för en väsentlig del av de skadeståndsanspråk som har ställts i USA i samband med den så kallade Roundup-affären. Muntliga avtal har enligt uppgift träffats i upp till 85.000 fall.

Nyhetsbyrån Bloomberg var först ute med uppgiften. Bayer uppges ha enats med majoriteten av de patienter som hävdar att de har insjuknat i cancer efter exponering för ogräsmedlet Rondup, där glyfosat ingår som beståndsdel.

Enligt Bloomberg har Bayer redan ingått muntliga förlikningsavtal i mellan 50.000 och 85.000 fall av de inlämnade skadeståndsanspråken. Avtalen har ännu inte undertecknats. Dessutom ska avtalen ännu behandlas av koncernens bolagsstyrelse.

Den officiella medlaren Kenneth Feinberg uttryckte sig försiktigt optimistiskt i en kommentar för den tyska affärstidningen Handelsblatt. Enligt Feinberg kommer samtalen ändå att dra ut på tiden.

Vill undvika fler rättstvister

Bayer ville inte yttra sig desto närmare. En talesperson för koncernen bekräftar att framsteg har nåtts i förhandlingarna, men processen är fortsättningsvis sekretessbelagd. Närmare informationer kan väntas i juni.

Koncernen uppges vara beredd att godta en lösning under förutsättning att den visar sig vara ekonomiskt acceptabel. Resultatet ska utesluta framtida rättstvister. Bayer räknar ändå med att nya stämningar ännu kan droppa in.

Enligt Bloomberg räknar man grovt med upp till 125.000 stämningar i USA. Siffran innefattar en uppskattning av samtliga potentiella skadeståndsanspråk, också sådana som ännu inte har lämnats in eller bokförts hos Bayer.

Bayer utgår därför från att antalet stämningar ännu kan stiga. I egenskap av medlare strävar Feinberg sedan flera månader till en förlikning utan domstol. En sådan modell väntas kosta Bayer mellan åtta och tolv miljarder dollar.

Enligt Bloomberg har Bayer reserverat åtta miljarder dollar för en förlikningslösning. Därutöver ska två miljarder dollar reserveras för framtida skadeståndsanspråk från användare av glyfosat.

Roundup ska säljas utan varningar

Bayer har för avsikt att saluföra sina produkter i Roundup-familjen också i framtiden. I USA vill koncernen marknadsföra Roundup för insats inom jordbruk och trädgårdsskötsel utan särskilda säkerhetsanvisningar.

Motpartens advokater har krävt att Roundup-kanistrarna måste förses med varningar för sambandet mellan Roundup och cancerrisk. I fallet Bayer betecknas sådana säkerhetsanvisningar ändå som olagliga.

Orsaken ligger hos den amerikanska miljömyndigheten EPA, som strikt går emot en produktvarning. EPA kan inte tillåta några säkerhetsanvisningar, eftersom myndigheten tidigare har klassificerat glyfosat som en icke-cancerframkallande substans.

Enligt EPA skulle konsumenterna vilseledas genom en varning för säkerhetsrisker. Miljömyndigheten vill därför säkerställa konsumenternas rätt till korrekt information. Möjligen blir förlikningen den kompromiss som tillfredsställer alla parter.

Bayer har ärvt glyfosatproblemen från sin förra USA-konkurrent Monsanto, som tyskarna köpte upp 2018 för drygt 55 miljarder euro. I samband med köpet landade Monsantos glyfosatproblem hos Bayer, varefter koncernens börsvärde har sjunkit kännbart.