65453962 2500383666646593 7776006360621121536 O
I Nya Zeeland flyttar boskapsauktionerna till nätet. Djuren utsätts för mindre stress när de slipper förevisningar och transporter. FOTO: PGG Wrightson Ltd
Jordbruk Globalt Marknad

Boskapsauktioner
flyttar över till nätet

Coronakrisen har förändrat seder och vanor inom många områden. Nu har till och med gamla och traditionella aktiviteter börjat flytta till nätet. I Nya Zeeland har virtuella boskapsauktioner väckt stort intresse.

Boskapsauktioner är en gammal och traditionsrik aktivitet som fortfarande spelar en viktig ekonomisk roll i det lantliga samhället. Det gäller inte minst i Nya Zeeland, där boskapen traditionellt saluförs på stora auktioner.

Då coronakrisen bröt ut måste boskapsauktionerna stänga. Det ledde till omfattande ekonomiska problem bland branschens aktörer. Men covid-19 främjade samtidigt idén att genomföra auktionerna på nätet.

Mindre stress för djuren

En av föregångarna på området är PGG Wrightson, som redan för tre år sedan började planera en virtuell plattform i Nya Zeeland. De första auktionerna öppnades 2019. De har blivit oväntat populära och väcker ett stort intresse inom branschen.

I början av pandemin anmälde sig 950 personer till de virtuella auktionerna. I slutet av april var man redan uppe i 2.800 deltagare. Före auktionens början anmäler deltagarna sina djur till en förteckning.

Därefter kommer en expert som värderar djuret, tar foto och videobilder och fastställer en tidpunkt då djuret visas upp för publiken på distans. På basen av detta kan den potentiella köparen ge ett anbud.

Boskapen lämnar farmen eller försäljningsytrymmet först efter köpet. Enligt Peter Moore från PGG Wrightson utsätts djuren för mindre stress under förevisningar och transporter. Proceduren är också bekvämare för köparen.

90988789 3046489272036027 1457904529545625600 O
Ursprungligen lanserades de virtuella auktionerna som ett sätt att eliminera onödiga transporter av boskap. FOTO: PGG Wrightson Ltd

Eliminerar onödiga transporter

Ursprungligen lanserades de virtuella auktionerna som ett sätt att eliminera onödiga transporter av boskap. Det förbättrar djurens välfärd och minskar onödiga klimatutsläpp. Affärsmodellen var färdig redan då coronakrisen var ett faktum.

Åtminstone sju nya företag i branschen har öppnats under coronakrisen. Enligt Moore samarbetar PGG Wrightson med nykomlingarna. Samarbetet gynnar affärerna då tiderna är ovanliga.

Den virtuella auktionen är helt enkelt ett nytt och kontaktlöst sätt att köpa och sälja boskap, noterar Moore. Än så länge är det för tidigt att bedöma om det stora intresset håller i sig då karantänsbestämmelserna lindras.