Globalt Livet på landet

Myggor kan inte överföra corona

Sommaren närmar sig och med den också myggsäsongen. Då kan kännas tryggt att veta att coronaviruset inte kan smitta via varken myggor eller fästingar. Det försäkrar världshälsoorganisationen WHO.

Myggor kan vara nog så irriterande men risken är obefintlig att coronavirus ska överföras via myggbett. Covid-19 är ett virus som uteslutande sprids via dropp- och kontaktsmitta, d.v.s. via nysning och hostning eller via slemhinnor i munnen, näsan eller ögonen.

För att en mygga ska bära smitta från en infekterad person, borde patogenerna förekomma i mycket rikliga mängder i blodet. Viruset måste dessutom föröka sig hos insekten för att överleva tills det landar i mottagarens blod.

Forskare har visserligen lyckats upptäcka obetydligt små mängder arvsmassa från virus i blod hos enstaka coronapatienter. Trots detta är det mycket osannolikt att myggor skulle uppta coronavirus och sprida det vidare om de har råkat sticka en smittad person.

Experterna påminner om att coronavirus smittar från människa till människa och utesluter också risken att corona skulle smitta via fästingar. Fästingen suger blod, men viruset i blodet skulle sannolikt inte överleva hos fästingen.