SLC - Lpx 134598
FAO:s matprisindex steg till rekordhög nivå

De globala livsmedelspriserna steg i november till sin högsta nivå sedan september 2017. Mest steg kött och växtoljor, men också sockerpriset började röra sig uppåt.

SLC - Lpx 47921
Sämre skördeutsikter sätter fart på sockerpriset

Sockerpriset har lämnat vågdalen och rör sig igen uppåt. På USA-börsen har priset på rörsocker stigit med en femtedel sedan februari och trenden väntas fortsätta. Plötsligt råder brist på socker i världen.

Stort intresse från Kina för australiska mejerier

Det delvis statligt ägda kinesiska mejeriet Mengniu Dairy kommer att ta över det australiska ekologiska mejeriet Bellamy’s, som producerar modersmjölksersättning. Den kinesiska mejerijätten är också intresserad av att köpa “Lion Dairy & Drinks”.

USA hotar lamslå viktig WTO-domstol

Omkring 70 procent av alla handelstvister inom världshandelsorganisationen WTO går vidare till appellationsdomstolen. Nu hotar ett abrupt slut på hela förlikningssystemet, då USA blockerar utnämningarna av nya domare.

SLC - P039329 286058
Parlamentet vill kompensera EU-producenter för USA-tullar

EU måste kompensera sina jordbrukare för bortfallet av exporten till USA med anledning av USA:s strafftullar mot jordbruksprodukter i Airbus-affären. Det anser EU-parlamentet, som framhåller att de europeiska producenterna oförskyllt drabbas av sanktionerna.

SLC - Gammafly
Internationella växtskyddsåret invigs i Rom

Förenta Nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation FAO förklarar idag den 2 december det internationella växtskyddsåret öppnat. Temaåret firas på initiativ av jord- och skogsbruksministeriet i Finland. Målet är att under året öka allmänhetens, branschaktörernas och beslutsfattarnas kunskaper om växtskyddets betydelse med tanke på FN:s mål för hållbar utveckling.

SLC - Kottsemi
Lukes ledande forskare: Ät inhemskt kött med gott samvete

I Finland har köttproduktionen fått lida för globala problem som inte är aktuella här, konstaterar Naturresursinstitutets ledande forskare Perttu Virkajärvi. Köttkonsumtionen i västvärlden kunde minska, men då ska produktionen inte minska på de områden där den är hållbar, som i Finland.

SLC - Nasa Iberian Peninsula
Insektdöd kan bero på ljusföroreningar

Nattbelysning kan vara en väsentlig orsak till insektdöden. Ljuset påverkar alla slag av insekter. Det hävdar en rapport som nyligen har publicerats i facktidskriften Biological Observation.

Danmark startar export av nötkött till Sydkorea

Danmark har nu fått grönt ljus för export av nötkött till Sydkorea. De byråkratiska hindren har avvärjts och alla tillstånd är klara. Danmark och Nederländerna är de första EU-länderna som får exportera nötkött till Sydkorea.

EU:s grisexport stiger snabbt i värde

Kinas efterfrågan på griskött har ökat snabbt på grund av svinpesten. Värdet av EU-exporten till Kina ökade med 22,5 procent under perioden januari till augusti. Mest ökade grisexporten från Spanien.

SLC - Globalmjolk Webben
FAO räknar med tillväxt på globala mjölkmarknaden

Den globala mjölkproduktionen väntas öka med i medeltal 1,7 procent årligen fram till år 2028. Mest ökar produktionen i Indien och Pakistan, som snart står för trettio procent av världens mjölkproduktion. Denna ökning torde ändå inte påverka mjölkpriset.

SLC - Dmk Produktionskontrolle Oldenburger Zeven Gb2015
Priserna är stabila inom EU:s mejerisektor

Mjölkpriset i EU steg lätt under september månad. I sin senaste översikt om mejeriernas invägningspriser i september 2019 noterar producentorganisationen LTO Nederland bara små förändringar. Läget väntas hålla i sig utan nämnvärd dramatik.