SLC - Liz Truss
Britterna slöt avtal om handel med Japan

Brexit är i stark motvind, men Storbritannien har på en kort tid förhandlat fram och undertecknat ett frihandelsavtal med Japan. Britterna ska bland annat sälja jordbruksprodukter till japanerna.

SLC - Sauerrahmbutter Torgau
De globala matpriserna fortsatte uppåt i augusti

En försvagad US-dollar och en stimulerad efterfrågan fortsatte att driva upp världsmarknadspriserna på matvaror i augusti. Den positiva trenden fortsatte för den tredje månaden i följd, noterar FN:s livsmedelsorganisation FAO.

SLC - 21368614 1545781152147365 4617523646374190900 O
Kontroversiell testmetod uppges avslöja gensaxen

En ny testmetod som har utvecklats i USA kan avslöja om en växt har modifierats med hjälp av gensaxen. Det hävdar flera europeiska miljöorganisationer. Detta skulle slå ut argumenten att tillåta gensaxen för att modifieringen ändå är omöjlig att spåra.

SLC - Gulf Livestock1 Rahmeh Fremantle 2016 01
Svårt skeppsbrott skapar debatt om djurtransporter

Ett transportfartyg som var lastat med 5.800 kvigor från Nya Zeeland kantrade och sjönk senaste vecka i en cyklon under en resa till Kina. Tragedin har föranlett häftig kritik mot Nya Zeelands export av levande boskap.

Mercosuravtalet kanske öppnas igen

Debatten om EU:s handelsavtal med Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay går in i sin hetaste fas. Tysklands förbundskansler Angela Merkel tvivlar på avtalet i sin nuvarande form och kräver förändringar. EU:s jordbruksministrar är likaså skeptiska.

Mercosuravtalet väcker nya tvivel i EU

Kritiken tilltar mot EU:s planerade frihandelsavtal med sydamerikanska Mercosur. Fastän Tyskland hör till de länder som skulle gynnas mest av frihandelsavtalet, uttrycker förbundskansler Angela Merkel nu ”ansenliga tvivel” inför konsekvenserna.

EU och USA enades om minimalistiskt handelsavtal

EU och USA har hittills misslyckats med alla försök att lösa sina handelspolitiska knutar. Nu har parterna överraskande enats om ett miniavtal som avskaffar några få tullar.

SLC - 49579643957 20D9Dd70Af O
Svalbards Globala Frövalv inleder hundraårigt fröexperiment

Hur länge kan frön överleva? Den frågan är avgörande för genbanker och forskningsinstitutioner som arbetar med växter och frön. Därför inleds nu ett experiment för att undersöka livslängden hos frön som lagras i Svalbards Globala Frövalv.

SLC - Zambia1
Bonden Todd Sibanda i Zambia vill odla klimatsmart

I Zambia liksom på annat håll börjar man fokusera alltmer på samband mellan miljöförstöring och klimatförändring samt deras inverkan på virus med pandemier som följd, exempelvis covid-19, skriver Friday Phiri i den här rapporten från sitt hemland. Ett exempel på att också bönderna blir allt mer medvetna om betydelsen av ett hållbart jordbruk är bonden Todd Sibanda som vill odla på ett klimatsmart sätt.

SLC - 23112710890 4E93F41Ff7 O
Ingen insektsdöd i USA enligt ny forskningsrapport

En ny amerikansk forskningsrapport om insektsdöd genererar en häftig debatt i Europa. Enligt utredningen minskar USA:s insektpopulation inte i någon nämnvärd grad. Tyska forskare opponerar sig och sågar USA-kollegernas metodik.

Svåra översvämningar hotar Kinas matförsörjning

Långvariga och starka regn har förorsakat svåra översvämningar i södra och östra Kina. Översvämningarna hotar risskörden och befaras ha dränkt miljoner grisar. Det har satt fart på matpriserna. Griskött och ris har snabbt blivit dyrare.

SLC - 49923369372 6F8580A9Db O
USA fortsätter att straffa EU med tullar

Oron för ett eskalerande handelskrig mellan USA och EU består. EU-kommissionen hoppas ännu på en konstruktiv dialog med USA-sidan, men förhoppningarna om en lösning före presidentvalet i november är små.